Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel17 mei 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

EU-douane-unie hervormen is een betere deal voor o.a. consumenten door nieuwe e-commerce regels zonder verborgen kosten

De Commissie is vandaag met voorstellen gekomen voor de grootste hervorming van de EU-douane-unie sinds de oprichting ervan in 1968. De voorstellen omvatten diverse facetten.

De EU-douane-unie maakt het Europese bedrijven makkelijker om zaken te doen, harmoniseert de douanerechten op goederen van buiten de EU en helpt de EU-burgers, dieren en het milieu te beschermen.

De hervorming van vandaag is een antwoord op de huidige druk waaronder de EU-douanediensten opereren, onder meer door een enorme toename van de handelsvolumes, met name in de e-commerce, een snel toenemend aantal EU-normen die aan de grens moeten worden gecontroleerd, en veranderende geopolitieke realiteit en crises.

Meer prijstransparantie voor de consument door modernisering van e-commmerce

Op het vlak van e-commmerce is modernisering nodig. Dankzij de hervorming van vandaag zullen onlineplatforms belangrijke actoren worden om ervoor te zorgen dat online verkochte goederen die de EU binnenkomen aan alle douaneverplichtingen voldoen. Dit is een belangrijke verandering t.o.v. van het huidige douanesysteem, waarbij de verantwoordelijkheid bij individuele consumenten en vervoerders ligt. Platforms zullen ervoor moeten zorgen dat douanerechten en btw worden betaald bij aankoop, zodat consumenten niet langer worden geconfronteerd met verborgen kosten of onverwachte administratie bij aankomst van het pakket. Met onlineplatforms als officiële importeurs kunnen consumenten in de EU er zeker van zijn dat alle rechten zijn betaald en dat hun aankopen veilig zijn en in overeenstemming zijn met de milieu-, veiligheids- en ethische normen van de EU.

Fraude aanpakken

Tegelijkertijd maakt de hervorming een eind aan het huidige drempelswaarden waarbij goederen met een waarde van minder dan 150 euro worden vrijgesteld van douanerechten. Fraudeurs maken hier op grote schaal misbruik van. Het percentage aan dergelijke pakketten die de EU binnenkomen waarbij een te lage waarde is opgegeven om douanerechten bij invoer te vermijden, loopt momenteel op tot wel 65%.


De hervorming vereenvoudigt ook de berekening van douanerechten voor de meest voorkomende goederen met een geringe waarde die van buiten de EU worden gekocht, waardoor de duizenden mogelijke categorieën douanerechten worden teruggebracht tot slechts vier. Zo zal het gemakkelijker worden om douanerechten voor kleine pakketten te berekenen, waardoor de 1 miljard e-aankopen die elk jaar de EU binnenkomen beter door de platforms en douaneautoriteitenkunnen kunnen worden verwerkt. Ook zal de kans op fraude worden weggenomen. De nieuwe, op maat gesneden regeling voor e-commerce zal naar verwachting leiden tot extra douane-inkomsten van 1 miljard euro per jaar.

Lees voor meer informatie het volledige persbericht of de factsheet.

Bijzonderheden