Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel21 februari 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU-coronaherstelfonds: wat is er na 3 jaar bereikt en hoe nu verder?

Vandaag heeft de Commissie de tussentijdse evaluatie gepresenteerd van de faciliteit voor herstel en veerkracht (RRF), het herstelinstrument van de EU dat de kern vormt van het NextGenerationEU-plan ter waarde van 800 miljard euro.    

Nederland wil ook inzetten op gemakkelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet en energiebesparende maatregelen.


Halverwege haar looptijd blijft de RFF in de hele EU resultaten boeken via ambitieuze hervormingen en investeringen.

 “We hebben het NextGenerationEU-herstelplan van 800 miljard euro opgezet als een krachtig antwoord op de economische en sociale gevolgen van de pandemie. Drie jaar na haar bestaan ​​blijft NextGenerationEU ons economisch herstel ondersteunen en positieve veranderingen in de hele EU stimuleren. We hebben financiering voor projecten op het gebied van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en digitalisering gezien als nooit tevoren. Ons plan heeft jongeren ondersteund bij het verwerven van de vaardigheden die ze nodig hebben en heeft geholpen bij het opschalen van onze netto-nul-industrie. Met een unieke combinatie van hervormingen en investeringen pakt NextGenerationEU nationale uitdagingen aan en versnelt het onze gemeenschappelijke prioriteiten voor een groene, inclusieve, digitale, veerkrachtige en concurrerende EU. De tussentijdse evaluatie van vandaag zet deze prestaties uiteen en wijst de weg naar 2026”, aldus EC-voorzitter Ursula von der Leyen.

De EU-landen voeren de hervormings- en investeringsagenda uit, die in hun plannen is opgenomen. Eind 2023 gaf de Commissie een voldoende voor ruim 1.150 behaalde mijlpalen en doelen. De uitgevoerde hervormingen en investeringen hebben geleid tot positieve veranderingen en tastbare resultaten.

28 miljoen megawattuur (MWh)  aan energiebesparingen en toegang tot razendsnelle internetverbindingen

Met de hulp van de RRF is bijvoorbeeld ruim 28 miljoen megawattuur (MWh) aan energieverbruik bespaard. Ruim 5,6 miljoen extra huishoudens hebben nu toegang tot razendsnelle internetverbindingen. Ook hebben bijna 9 miljoen mensen geprofijt gehad van preventieve maatregelen tegen klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en bosbranden. Lees het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 februari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland