Dit omvat gezamenlijke gasaankopen, prijsbeperkende mechanismen op de TTF-gasbeurs, nieuwe maatregelen voor transparant infrastructuurgebruik en solidariteit tussen de EU-landen. Ook moet de landen zich blijven inspannen om de gasvraag terug te dringen.
Het gaat om:
- Bundelen van de vraag in de EU en gezamenlijke gasaankopen om betere prijzen te kunnen bedingen en het risico te verkleinen dat EU-landen tegen elkaar opbieden op de wereldmarkt. Tegelijkertijd wordt de bevoorradingszekerheid in de hele EU gewaarborgd.
- Verder werken om tegen maart 2023 een nieuwe lng-prijsbenchmark te ontwikelen. Met als doel om op korte termijn een prijscorrectiemechanisme voor te stellen voor een dynamisch prijsplafond voor transacties op de TTF-gasbeurs. Evenals een tijdelijke collar of bandbreedte om extreme prijspieken op derivatenmarkten te voorkomen;
- Vaststellen van standaardregels voor solidariteit tussen de EU-landen in geval van leveringstekorten. Daarbij wordt de solidariteitsverplichting uitgebreid tot EU-landen zonder rechtstreekse pijpleidingverbinding. Dan zullen ook lidstaten met lng-installaties eronder vallen. Met een voorstel voor de invoering van een mechanisme voor de toewijzing van gas aan EU-landen die kampen met een noodsituatie op het gebied van de gasvoorziening op regionaal niveau of op Europees niveau.
Meer weten? Lees het volledige persbericht.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 18 oktober 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland