Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel13 december 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Een verbeterd informatiesysteem voor aankomende reizigers in de EU

De Commissie is met een voorstel gekomen voor een beter informatiesysteem om aankomende reizigers vóór hun aankomst aan de buitengrens van EU te controleren. Dit moet zorgen voor meer veiligheid in de EU.

reizen
©iStock

Er moeten nieuwe regels worden ingevoerd zodat de passagiersgegevens (Advance Passenger Information – API) - beter worden gebruikt om passagiers vóór hun aankomst aan de buitengrenzen te controleren.

"Vandaag zetten we weer een stap om onze grenzen slimmer te maken en criminelen aan te pakken. Dankzij het nieuwe API-systeem weten grenswachters wie met het vliegtuig onderweg is naar de Europese Unie en kunnen politiefunctionarissen de lacune dichten die er nu nog bestaat tussen de bij het aankopen van het vliegticket verzamelde gegevens en de bij het inchecken verzamelde gegevens over de daadwerkelijke vlucht. Daardoor valt de grijze zone, waarvan criminelen misbruik maken, weg. Een nieuw transparant systeem, gebaseerd op het beschermen van de Unie en het beschermen van de persoonsgegevens van onze burgers", aldus Ylva Johansson, commissaris voor Binnenlandse Zaken.

Informatie over reizigers is nuttig gebleken voor het verbeteren van de grenscontroles, het verminderen van irreguliere migratie en het identificeren van personen die veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Jaarlijks zijn er meer dan een miljard passagiers die de EU binnenkomen of verlaten of die binnen de EU reizen.

Door de nieuwe regels kan o.a beter worden opgetreden tegen zware criminaliteit en terrorisme in de EU. Hierdoor wordt een belangrijke lacune in het huidige rechtskader opgevuld, met inachtneming van de EU-normen voor gegevensbescherming en -doorgifte. Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 december 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland