Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel23 september 2021

Een universele oplader voor elektronische apparaten

De Commissie zet een belangrijke stap in de strijd tegen e-afval en ongemak voor consumenten die het gevolg zijn van het bestaan van verschillende, incompatibele opladers voor elektronische apparaten. 

Press conference by Thierry Breton, European Commissioner, on a common charger for electronic devices

Door jarenlang met de sector samen te werken aan de vrijwillige ontwikkeling van een oplossing voor dit probleem is het aantal typen opladers voor mobiele telefoons de afgelopen tien jaar al van 30 naar 3 gedaald, maar tot een definitieve oplossing van het probleem heeft dit niet geleid.

De Commissie stelt nu wetgeving voor om tot een universele oplossing voor het opladen van apparaten te komen. Zo zullen de oplaadpoort en de snellaadtechnologie worden geharmoniseerd: USB-C zal de standaardpoort worden voor alle smartphones, tablets, fototoestellen en camera's, koptelefoons, draagbare luidsprekers en draagbare videogameconsoles. Daarnaast stelt de Commissie voor om de verkoop van opladers los te koppelen van de verkoop van elektronische apparaten (“ontbundelen”). 

Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, zegt hierover: “Al onze essentiële elektronische apparaten worden via opladers van stroom voorzien. Doordat er steeds meer apparaten komen, worden er steeds meer opladers verkocht die onnodig of niet onderling uitwisselbaar zijn. Daar maken we een einde aan. Dankzij ons voorstel zullen de Europese consumenten één oplader voor al hun draagbare elektronica kunnen gebruiken: een belangrijke stap naar meer gebruiksvriendelijkheid en minder afval.”

Meer informatie

Persbericht

Vragen en antwoorden

Informatieblad

Bijzonderheden

Datum publicatie
23 september 2021