Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 juli 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Economische zomerprognoses 2022: slechtere vooruitzichten voor de hele EU door de Russische oorlog

Voor de hele EU wordt minder groei en inflatie voorspeld. Voor Nederland komt de inflatie in 2022 uit op 9.4%, t.o.v het EU gemiddelde van 8.3%. Dat staat in de economische zomerprognose van de Commissie.

minder groei en meer inflatie in de EU
©iStock

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne blijft negatieve gevolgen hebben voor de hele economie van de EU, met minder groei en meer inflatie ten opzichte van de voorjaarsprognoses. Volgens de tussentijdse economische zomerprognoses van 2022 zal de economie van de EU in 2022 met 2,7% en in 2023 met 1,5% groeien. De groei in de eurozone zou in 2022 uitkomen op 2,6%, om in 2023 te vertragen tot 1,4%. De gemiddelde inflatie op jaarbasis zal in 2022 naar verwachting een historische hoogte bereiken van 7,6% in de eurozone en 8,3% in de EU. In 2023 zou ze afnemen tot respectievelijk 4,0% en 4,6%.

Veel van de negatieve risico's in de voorjaarsprognoses zijn werkelijkheid geworden. De Russische invasie van Oekraïne heeft de energie- en voedselprijzen extra doen stijgen. Dat stimuleert wereldwijd de inflatiedruk, waardoor de koopkracht van huishoudens wordt aangetast en er sneller een monetairebeleidsreactie komt dan werd aangenomen. De aanhoudend tragere groei in de VS versterkt de negatieve economische gevolgen van het strenge COVID-19-beleid van China. Lees verder in het volledige persbericht over de economische situatie in Europa.

Nederland

econonomische prognose voor Nederland

Voor Nederland blijft de inflatie gedurende heel 2022 hoog met gemiddeld 9.4%. Naar verwachting zullen de energieprijzen in de loop van 2023 sterker dalen, waardoor de inflatie daalt en uitkomt op 3.3%. Bekijk hier de volledige zomerprognose voor de Nederlandse economie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland