Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Economische zomerprognose 2023 voor Nederland: groei en inflatie nemen af, robuuste arbeidsmarkt

De Nederlandse groei zal naar verwachting licht aantrekken tot 1,0% in 2024. Dit door een gedeeltelijk herstel van de koopkracht van huishoudens en een toename van export naar de  belangrijkste handelspartners van Nederland.

Dat heeft de Commissie vandaag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de jaarlijkse economische zomerprognose in Brussel. 

De Europese ecnomische zomerprognose voor NederlandNa een sterke bbp-groei in 2022 koelde de Nederlandse economie af in de eerste helft van 2023. Door de hoge inflatie gaven huishoudens minder uit en liep de export terug. Ondanks de afname van economische activiteiten blijft de arbeidsmarkt krap. De werkloosheid is laag in historisch perspectief en de loongroei is aanzienlijk aangetrokken. De toename van de loonstijging en een geleidelijke daling van de hoge inflatie leiden naar verwachting tot een bescheiden herstel van de reële lonen. Ook wordt een verdere daling van de consumentenbestedingen in de tweede helft van het jaar voorkomen. De jaarlijkse groei in 2023 wordt geraamd op 0,5%, een neerwaartse bijstelling met 1,3 procentpunt ten opzichte van de voorjaarsprognose, voornamelijk als gevolg van de tegenvallende bbp-groei in de eerste helft van het jaar. Lees verder voor uitgebreide informatie over de prognose voor Nederland

Bekijk ook de ramingen voor de hele Europese Unie.


Achtergrond

De Europese economische prognoses zijn onderdeel van een jaarlijkse begrotingscyclus voor een gecoördineerd beleid om de nationale economieën op elkaar af te stemmen. Lees verder.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland