Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 februari 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Economische winterprognoses 2024: groei veert pas later op en inflatie daalt sneller

Voor de eurozone is de groeiverwachting naar beneden gesteld vergeleken met de najaarsprognoses 2023. Dit blijkt uit de economische winterprognose van de Europese Commissie, die vandaag is gepresenteerd.

Na de matige groei van het afgelopen jaar kende de EU-economie in 2024 een zwakkere start dan verwacht. In de tussentijdse winterprognoses van de Europese Commissie is de groei in zowel de EU als de eurozone voor 2023 neerwaarts bijgesteld tot 0,5% (tegen 0,6% in de najaarsprognoses). Voor 2024 geldt hetzelfde: 0,9% in de EU (was 1,3%) en 0,8% in de eurozone (was 1,2%). Voor 2025 wordt onverminderd gerekend op een groei van de bedrijvigheid met 1,7% in de EU en met 1,5% in de eurozone. Lees het persbericht voor uitgebreide informatie.

De prognose voor Nederland

De Nederlandse economie vertraagde sterk in 2023. Het bruto binnenlands product (bbp) is in de eerste drie kwartalen van het jaar gedaald. Het effect van de hoge inflatie op het beschikbare inkomen van huishoudens leidde tot een aanzienlijke daling van de particuliere uitgaven voor goederen en diensten.

De investeringen bleken volatiel. Krachting in eerste helft van het jaar maar met bezuinigingen op investeringsuitgaven door bedrijven in het derde kwartaal. De jaarlijkse groei in 2023 wordt geschat op 0,2%, een neerwaartse bijstelling vergeleken met de najaarsprognoses 2023. Meer over de prognose voor Nederland.

Achtergrond

De prognoses zijn onderdeel van een gezamenlijk economisch beleid van de EU-landen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 februari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland