Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 november 2021Vertegenwoordiging in Nederland

Economische najaarsprognose 2021: Van herstel naar expansie, ondanks tegenwind

De economie van de EU herstelt sneller dan verwacht van de recessie als gevolg van de coronpandemie. Dit blijkt uit de economische najaarsprognose van de Europese Commissie, als onderdeel van een gecoordineerd begrotingsbeleid tussen de EU-landen.

Press conference by Paolo Gentiloni, European Commissioner, on the Autumn 2021 Economic Forecast

Naarmate de vaccinatiecampagnes zijn gevorderd en de beperkingen zijn opgeheven, is de groei in het voorjaar hervat en in de zomer onafgebroken voortgezet, gesteund door de heropening van de economie.

Economische verwachtte groei EU

Ondanks de oplopende tegenwind zal de economie van de EU naar verwachting gedurende de prognoseperiode blijven groeien, met respectievelijk 5%, 4,3% en 2,5% in 2021, 2022 en 2023. De groei in de eurozone zal naar verwachting gelijk zijn aan die in de hele EU in 2021 en 2022, en 2,4% bedragen in 2023. Deze vooruitzichten hangen sterk af van twee factoren: de ontwikkeling van de coronapandemie en het tempo waarin het aanbod zich aanpast aan de snelle omslag van de vraag na de heropening van de economie.

"De Europese economie herstelt zich snel van de recessie, met een verwachte groei van 5% dit jaar. Onze maatregelen om de impact van de pandemie op te vangen en de vaccinatiegraad in de hele EU op te voeren, hebben duidelijk bijgedragen tot dit succes. Maar dit is geen moment voor zelfgenoegzaamheid: we hebben nog steeds te maken met onzekerheid over dit virus en er zijn enkele onzekerheden waarmee we te kampen hebben.
We moeten vooral knelpunten in de toeleveringsketens aanpakken, evenals de stijgende energieprijzen, die ernstige gevolgen zullen hebben voor veel gezinnen en bedrijven in heel Europa. We moeten ook de inflatie nauwlettend in het oog houden en ons beleid zo nodig aanpassen. Om op schema te blijven, moeten we ons nu richten op investeringen en hervormingen die in het kader van de faciliteit voor herstel en veerkracht zijn gepland om ons economisch potentieel een impuls te geven", zegt Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen. Lees verder

Nederland

Economische prognose voor Nederland

 

De Nederlandse economie heeft in het tweede kwartaal van 2021 een sterke opleving laten zien. De economische bedrijvigheid trok aan door: de geleidelijke openstelling van de economie, een krachtig herstel van de consumentenvraag en een gunstig extern klimaat. Met de opheffing van de meeste coronamaatregelen zal het herstel naar verwachting in de tweede helft van het jaar aanhouden.

Verwacht wordt dat de economische activiteit in het derde kwartaal het niveau van vóór de pandemie zal overstijgen. Evenals dat het overheidstekort in 2021 verder zal oplopen door stijgende uitgaven i.v.m. COVID-19 en geleidelijk zal dalen in 2022 en 2023.  Meer weten? Bekijk de landensheet over Nederland.

 

Bekijk ook:

de interactieve kaart van de EU-landen en economische situatie per land.

- de speciale website over het EU-begrotingsbeleid.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland