Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EC-voorzitter von der Leyen op werkbezoek bij ASML samen met Minister-president Rutte

"Vandaag breng ik samen met minister-president Mark Rutte een bezoek aan een van onze Europese digitale kampioenen - ASML, dat in Eindhoven is gevestigd".

Ursula von der Leyen, EC-voorzitter op bezoek bij ASML met Rutte en Vestager

''Ik kijk ernaar uit om met het personeel van ASML te discussiëren over de toekomst van de digitale sector in de EU. Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager en commissaris Thierry Breton zullen mij bij dit bezoek vergezellen.

ASML is een van de belangrijkste technologiebedrijven in de wereld. Het is een belangrijke speler in de wereldwijde waardeketen voor halfgeleiders. En het is van essentieel belang voor chipsfabrikanten over de hele wereld. Technologie en machines ontworpen door ASML helpen bij de productie van chips in Singapore, Korea of de VS, om er maar enkele te noemen.

Dit bedrijf zal een grote rol spelen in onze inspanningen om Europa concurrerender en meer soeverein te maken in de technologiesector.

Dit is het doel van de "European Chips Act", die wij in het eerste deel van volgend jaar zullen voorstellen.

Ons doel is dat Europa zijn marktaandeel in chips tegen 2030 verdubbelt, ook op het gebied van de meest geavanceerde chips.

Dat betekent een aandeel van 20% van de wereldmarkt. Vandaag zitten we op 10%.

En Europa heeft wat nodig is om dat te bereiken. ASML is daar een duidelijk bewijs van."  Lees de persverklaring verder.

Door een toename van de productie van chips kan Europa minder afhankelijk worden van enkele Oost-Aziatische landen.



Achtergrond info European Chips Act

Er is geen digitale technologie mogelijk zonder chips. Door een tekort aan halfgeleiders werken nu al hele productielijnen op halve kracht, en dat ondanks de stijgende vraag. Maar terwijl de wereldwijde vraag is geëxplodeerd, is het aandeel van Europa in de hele waardeketen, van ontwerp tot productiecapaciteit, afgenomen. Europa is afhankelijk van geavanceerde chips uit Azië.

Dit is dus niet alleen een kwestie van concurrentievermogen. Het is ook een kwestie van technologische soevereiniteit. De Europese Commissie zal dan ook  een nieuwe Europese wet voor chips voorstellen.  In Europa moeten de onderzoeks-, ontwerp- en testcapaciteiten, die van wereldklasse zijn, samen worden gebracht. De investeringen van de EU en de EU-landen in de hele waardeketen gecoördineerd worden.

Met als doel om een geavanceerd Europees ecosysteem voor chips tot stand te brengen, dat ook de productie omvat. Dat moet de voorzieningszekerheid van Europa waarborgen en nieuwe markten voor baanbrekende Europese technologie ontwikkelen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland