Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 februari 2022Vertegenwoordiging in Nederland

EC komt met een classificatiesysteem voor groene investeringen

Vandaag is de Europese Commissie met een voorstel gekomen over kernenergie en gasactiviteiten in de EU-taxonomie, een classificatiesysteem voor groene investeringen. De taxonomie bepaalt niet welke energiebronnen de EU-landen kunnen inzetten.

Gas en kernenergie krijgen niet hetzelfde 'groene' label als hernieuwbare energie.

Wel omvat het richtlijnen voor investeerders.  “We hebben niet alleen investeringen nodig in wat vandaag al groen is, maar ook in activiteiten die de overgang mogelijk maken'', aldus Commissaris McGuiness.


Kernenergie en gas

In die transitie kunnen kernenergie en gas een rol spelen, om de uitstoot van de energiesector te verminderen, als tussenstap naar een klimaatneutrale economie. De Commissie stelt daarom voor om bepaalde investeringen in kernenergie en gascentrales op te nemen in de taxonomie als overgangsactiviteit, onder strikte voorwaarden en voor beperkte tijd.

Kernenergie en gas krijgen niet hetzelfde 'groene' label als hernieuwbare energie, maar worden opgenomen in een aparte categorie 'overgangsactiviteiten'.

De Commissie heeft de vele opmerkingen van experts, het Europees Parlement en de EU-landen over dit voorstel in overweging genomen en heeft o.m. de transparantie- en rapporteringsvoorwaarden voor investeringen in kernenergie en gasactiviteiten aangescherpt.

Het voorstel gaat nu naar het Europees Parlement en de lidstaten, die minimaal 4 maanden de tijd krijgen om het voorstel goed te keuren. Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 februari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland