Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 november 2023Vertegenwoordiging in Nederland

EC-advies: start onderhandelingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië, geef Georgië kandidaat-EU-lidmaatschap

De Europese Commissie adviseert de EU-landen om toetredingsonderhandelingen te starten met Oekraïne en Moldavië. Beide landen hebben voldoende resultaten geboekt met doorgevoerde hervormingen.

EU-vlaggen


Ook adviseert de Commissie om Georgië het kandidaat-EU-lidmaatschap toe te kennen.

Dit staat in een uitgebreid voorgangsrapport van de Europese Commissie over de stand van zaken en de vooruitgang van: Oekraïne, Republiek Moldavië, Georgië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije, onderweg naar de toetreding tot de Europese Unie.

Hoe het werkt?

Lid worden van de EU is een ingewikkelde procedure die veel tijd in beslag neemt. Eerst moet een kandidaat-lidstaat aan een reeks politieke en economische voorwaarden voldoen. De Commissie gaat op verzoek van de EU-landen na of de kandidaat aan deze criteria voldoet.

Het gaat om:

  • politieke criteria: stabiele instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensen-rechten en het respect voor en de bescherming van minderheden garanderen
  • economische criteria: een functionerende markt¬economie en opgewassen zijn tegen concurrentie en marktkrachten
  • bestuurlijke en institutionele capaciteit voor uitvoering van alle  EU-rechten en plichten) en het vermogen om de verplichtingen van het EU-lidmaatschap aan te gaan.

Op basis van het advies van de Commissie nemen EU-landen vervolgens een besluit over een onderhandelingsmandaat. Daarna gaan de formele onderhandelingen over ieder onderwerp afzonderlijk van start.

Omdat iedere kandidaat-lidstaat zoveel EU-regels moet omzetten in nationale wetgeving, kunnen de onderhandelingen erg lang duren. De landen krijgen wel financiële, administratieve en technische steun in die zogenaamde pretoetredingsperiode.

 

Het volledige persbericht over de uitbreiding van de EU.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland