Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel13 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Duurzame financiering: Commissie zet nieuwe stappen om investeringen voor duurzame toekomst te stimuleren

De Commissie komt vandaag met een nieuw pakket maatregelen dat voortbouwt op het EU-raamwerk voor duurzame financiering en de fundamenten ervan versterkt.

Een aardbol en een munt
©iStock

Het gepresenteerde pakket maakt investeringen mogelijk in meer economische activiteiten van de EU-taxonomie en verhoogt de betrouwbaarheid van ESG-ratings, op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG – Environmental, Social and Governance).

Waarom?

De transitie naar een klimaatneutrale en duurzame economie tegen 2050 biedt nieuwe kansen voor bedrijven en burgers in de hele EU. Vele bedrijven en beleggers zijn de weg naar duurzaamheid al ingeslagen, zoals blijkt uit het toenemende volume duurzame investeringen. Toch staan bedrijven en beleggers ook voor uitdagingen bij deze transitie, met name waar het gaat om nieuwe openbaarmakings- en rapportage-eisen waaraan ze moeten voldoen.

Met het vandaag gepresenteerde pakket wil de Commissie er voor zorgen dat het EU-raamwerk voor duurzame financiering bedrijven en de financiële sector blijft ondersteunen bij het maken van de transitie

Nieuwe regels voor ESG-ratingbureaus

Concreet presenteerde de Commissie vandaag nieuwe regels voor ESG-ratingbureaus. Deze bureaus geven een score af waarmee de impact van bedrijven op milieu, sociaal gebied en goed bestuur wordt vastgesteld. Met de nieuwe regels zal de markt voor duurzame beleggingen en investeringen transparanter worden en kan greenwashing voorkomen worden.

Taxonomie

De EU-Taxonomie is een lijst die duidelijk maakt welke activiteiten wel of niet duurzaam genoemd mogen worden. Daarmee helpt het om beleggingen toe te leiden naar de economische activiteiten die het hardst nodig zijn voor een groene transitie.
De Commissie heeft vandaag nieuwe activiteiten toegevoegd aan de taxonomie, waarmee ook niet-klimaatgerelateerde economische activiteiten eronder zullen vallen. Concreet gaat het om:
•    duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen;
•    transitie naar een circulaire economie,
•    preventie en bestrijding van verontreiniging;
•    bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen.


Lees verder wat de Commissie voorstelt tot in detail in het persbericht of bekijk de factsheet.

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland