Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 18 november 2022
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

Duurzaam natuurtoerisme: Nederlandse finalist inspireert met zelfvoorzienende wandelhutten

Goed voorbeeld doet volgen. Cabiner is een nieuw netwerk van innovatieve tijdelijke zelfvoorzienende wandelhutten ‘cabins’, in harmonie met de natuur en verbonden door wandelpaden.  

Zelfvoorzienende cabine
© EU

Dit Nederlandse initiatief is een van de finalisten van de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen van 2022 in de categorie ‘Reconnecting with nature’. Bij deze EU-prijs draait het om ideeën, concepten of projecten, die bijdragen aan een mooie, duurzamere en inclusievere samenleving. Dit om bij te dragen aan het behalen van de doelen  voor een klimaatneutrale samenleving tegen 2050 in de EU.

Lokale economie en biodiversiteit

De Nederlandse initiatiefnemers willen bezoekers de kracht van avontuur laten ervaren en hen opnieuw in contact met de natuur brengen, zonder sporen achter te laten, en hierdoor bijdragen aan biodiversiteit en de lokale economie.

Te voet bereikbaar

De cabins zijn alleen te voet bereikbaar. Zij zijn circulair en staan slechts tijdelijk in de natuurgebieden waarin ze volledig opgaan.  Ze zijn een inspirerend voorbeeld van lokaal en duurzaam natuurtoerisme.

Kringloop

De circulaire cabins zijn zelfvoorzienend en bestaan voornamelijk uit karton en hout. Het ontwerp bestaat uit 24 houtlagen die met milieuvriendelijke lijm aan elkaar zijn bevestigd. Hierdoor ontstaat een stevige, gelaagde structuur met optimale isolatie. De cabins hebben vier slaapkamers voor vier personen, een badkamer, een keuken, een wc, een eetruimte en een leeshoek, op een oppervlakte van slechts 18 m2. Cabins zijn volledig 'off-grid'. Stroom, water en warmte worden allemaal binnen de structuur van de cabin gegenereerd en geleid door het zelfvoorzienende ontwerp. Hierdoor blijven er geen sporen achter.  De cabins zijn sober ingericht, en door de glazen wand en het hout voelen bezoekers zich verbonden met het bos eromheen.

Cabiner gaat als volgt te werk:

  • Herinvestering van winst ten bescherming van de plaatselijke natuur.
  • Aanwerving van personeel uit alle bevolkingsgroepen.
  • Gebruik van lokale producten en diensten.
  •  Planten van bomen en bescherming van de plaatselijke natuur.

Cabiner wil tegelijk met de tijdelijke wandelhutten nationale natuurgebieden met elkaar verbinden, om mensen door (nationale) parken en door verschillende EU-landen te laten wandelen. De circulaire en mooi ontworpen cabins moeten mensen en organisaties ertoe aanzetten de stap te zetten naar duurzamer bedrijfsmodellen op basis van natuurtoerisme.

Bekijk nog meer inspirerende Nederlandse voorbeelden, die zijn ingezonden voor de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland