Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel29 maart 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Digitale EU-coronapas: minderjarigen kunnen pas blijven gebruiken na eerste vaccinatiereeks door vrijstelling

Er is besloten dat de vaccinatiebewijzen van minderjarigen niet moeten verlopen. Wanneer zij reizen, kunnen zij de digitale coronapas van de eerste vaccinatiereeks blijven gebruiken.

Ukrainian family in Brussels

Daartoe heeft de Europese Commissie vandaag nieuwe regels aangenomen. Deze stellen minderjarigen vrij van de aanvaardingsperiode van 270 dagen voor vaccinatiecertificaten afgegeven na de eerste vaccinatiereeks.

De standaardacceptatieperiode zal dus alleen gelden voor personen van 18 jaar en ouder. Hoewel op aanbeveling van het EMA (de Europese 'RIVM') een boostervaccinatie vanaf 12 jaar is toegestaan, bevelen niet alle EU-landen een boostervaccinatie voor minderjarigen aan.

"Een van de grootste voordelen van het digitale EU-coronacertificaat is dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan nieuwe omstandigheden. Na besprekingen met nationale volksgezondheidsexperts hebben we besloten dat de vaccinatiebewijzen van minderjarigen niet moeten verlopen. Wanneer zij reizen, kunnen zij het certificaat van de eerste vaccinatiereeks blijven gebruiken", aldus Commissaris voor Justitie, Didier Reynders

De vrijstelling voor personen jonger dan 18 jaar zal op controleniveau worden uitgevoerd door de mobiele toepassingen aan te passen die worden gebruikt om de digitale EU-coronacertificaten te verifiëren. De EU-landen moeten de nodige technische aanpassingen doorvoeren om deze vrijstelling voor 6 april 2022 te kunnen toepassen. Meer informatie over het digitale EU-coronacertificaat vind je hier.

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 maart 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland