Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Digitaal geldwezen: nieuwe strategie van de Commissie effent de weg voor moderne en gestroomlijnde gegevensrapportage aan de toezichthouders

De Europese Commissie is vandaag met een plan gekomen om de financiële rapportage aan de toezichthouders in de EU te verbeteren en te moderniseren.

Het belangrijkste doel is het opzetten van een systeem dat de toezichthoudende autoriteiten op EU- en nationaal niveau nauwkeurige, consistente en tijdige gegevens verstrekt en tegelijkertijd de totale rapportagelast voor financiële instellingen tot een minimum beperkt.

Dit zal uiteindelijk de burgers ten goede komen door een efficiënter en soepeler toezicht dat de stabiliteit van het financiële stelsel, de integriteit van de markt en de beleggersbescherming waarborgt. Het zal bedrijven ook helpen door de rapportagelast waar mogelijk te verminderen.

"Ons doel is de financiële rapportage in de EU doeltreffender te maken en ten volle te profiteren van de kansen die de digitale transitie biedt. Deze strategie effent de weg voor een solide aanpak om risico's te monitoren, de financiële stabiliteit en marktintegriteit te waarborgen en de beleggers en gebruikers van financiële diensten in de EU te beschermen. Het maakt ook deel uit van onze inspanningen om de Europese financiële sector meer “digitaal-vriendelijk” te maken en verantwoorde innovatie en concurrentie te stimuleren. Wij spelen ook een leidende rol in internationale discussies om wereldwijde afstemming van gegevens voor de digitale economie te bevorderen, zodat deze doeltreffend, veilig en toegankelijk is voor iedereen”, aldus Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen.

Lees verder voor uitgebreide informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland