Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel21 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Digitaal EU-covidcertificaat voortaan negen maanden geldig

De bindende aanvaardingsperiode van vaccinatiecertificaten voor reizen binnen de EU bedraagt voortaan 9 maanden (om precies te zijn 270 dagen).

vakantie

Dit omdat de Europese Commissie nieuwe regels heeft vastgesteld voor reizen in de EU met de digitale coronapas.  Een duidelijke en uniforme aanvaardingsperiode voor vaccinatiecertificaten zorgt ervoor dat de reismaatregelen op elkaar afgestemd blijven. Iets waar de EU-landen om hebben gevraagd. Wat een einde maakt aan de verschillende regels in de diverse landen.

De nieuwe regels zullen ervoor zorgen dat beperkingen worden gebaseerd op het beste beschikbare wetenschappelijke bewijs en objectieve criteria. Handhaving van de coördinatie is essentieel voor de goede werking van de Europese interne markt. Bovendien biedt het duidelijkheid voor EU-burgers bij de uitoefening van hun recht op vrij verkeer.

Coronapas in 60 landen gebruikt
Het digitale EU-covidcertificaat maakt het voor burgers gemakkelijker om in de hele Europese Unie te reizen in deze tijden van pandemie. Tot dusver zijn in de EU 807 miljoen certificaten afgegeven. Het digitale EU-covidcertificaat is een mondiale standaard geworden: inmiddels hebben 60 landen en gebieden uit vijf continenten zich bij het systeem aangesloten.

Boosterdosis uiterlijk na zes maanden
De geldigheidsperiode is vastgesteld op basis van de richtsnoeren van de Europese 'RIVM', het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding.  Er wordt geadviseerd uiterlijk zes maanden na de voltooiing van de eerste vaccinatiereeks een boosterdosis toe te dienen. Het vaccinatiecertificaat blijft na die zes maanden nog geldig gedurende een respijtperiode van drie maanden om ervoor te zorgen dat de nationale vaccinatiecampagnes zich kunnen aanpassen en burgers de tijd te geven om hun boosterprik te halen.

De coronapas was op 21 juni 2021 ingevoerd om veilig vrij verkeer tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland