Dit komt op een moment waarop Rusland desinformatie gebruikt als onderdeel van zijn militaire agressie tegen Oekraïne. Evenals de democratie, die over het algemeen ook onder vuur ligt. Desinfo kan ertoe leiden dat het onmogelijk wordt om waarheid en feiten te onderscheiden van leugens en onwaarheden, waardoor het vertrouwen van het publiek afbrokkelt en ondermijnd wordt.
De EU wil dat mensen in Europa beschermd worden tegen illegale online-inhoud en tegen desinformatie, door sociale-mediaplatforms meer verantwoordelijk te maken voor de inhoud die zij hosten. Hierover volgt een uitleg over wat de vernieuwde code omvat.
OPEN VOOR IEDEREEN
Een grote verscheidenheid aan nieuwe spelers sluit zich aan bij de inspanningen om desinformatie te bestrijden door de code te ondertekenen:
- kleinere en gespecialiseerde platforms
- de online reclame-industrie
- ad-tech bedrijven
- factcheckers
- belanghebbenden die over specifieke deskundigheid beschikken of oplossingen bieden om desinformatie te bestrijden. Nieuwe ondertekenaars zijn te allen tijde welkom.
NIEUWE MANIPULATIEVE GEDRAGINGEN AFDEKKEN
Manipulatieve handelingen om desinformatie te verspreiden evolueren, en daarom zal de code nu een breder scala van deze gedragingen bestrijken, waaronder:
- nepaccounts
- bots
- impersonatie
- kwaadwillige deep fakes
MEER EN BETERE HULPMIDDELEN VOOR GEBRUIKERS
Gebruikers staan in de frontlinie bij de bestrijding van desinformatie, dus nieuwe functies die onder de code vallen zijn onder meer tools om:
- desinformatie te markeren
- een betere toegang tot betrouwbare informatie te bevorderen
- ervoor te zorgen dat veilige ontwerppraktijken worden toegepast wanneer platforms hun systemen en beleid ontwikkelen, om de verspreiding van desinformatie te beperken
- mediageletterdheid en kritisch denken te bevorderen
- in beroep te kunnen gaan tegen beslissingen van platforms over hun inhoud via een transparant beroepsmechanisme
HAND IN HAND met de wet op digitale diensten (bekend als DSA)
De nieuwe code moet uitgroeien tot een gedragscode i.v.m de wet op digitale diensten: het zal ertoe bijdragen de risico's van desinformatie voor zeer grote onlineplatforms te beperken door te zorgen voor streng toezicht en nalevingscontroles.
FACT-CHECKING IN DE HELE EU
Platforms zullen consequent gebruik maken van het werk van factcheckers in alle EU-landen en -talen. Fact-checkers zijn zeer belangrijk en worden beloond met eerlijke financiële bijdragen voor hun werk.
GEEN FINANCIEEL GEWIN VAN DESINFORMATIE
Degenen die desinformatie verspreiden, mogen niet profiteren van reclame-inkomsten. Er zullen strengere maatregelen worden genomen om te voorkomen dat reclame naast desinformatie wordt geplaatst en er zal beter worden samengewerkt tussen de online reclame-industrie.
TRANSPARANTE POLITIEKE RECLAME
Dankzij een doeltreffende etikettering en nieuwe transparantieverplichtingen (bv. onthulling van de sponsor, de uitgaven en de periode van vertoning) zullen politieke advertenties gemakkelijker te herkennen zijn.
TRANSPARANTIECENTRUM
Een gemakkelijk overzicht van de wijze waarop de maatregelen van de code worden uitgevoerd, zal openbaar toegankelijk zijn en regelmatig worden bijgewerkt.
TASK FORCE VOOR EEN TOEKOMSTBESTENDIGE CODE
- Een permanente taskforce zal de verbintenissen evalueren en aanpassen in het licht van technologische, maatschappelijke, markt- en wetgevingsontwikkelingen.
- Vertegenwoordigers van ondertekenaars, regelgevers, het Europees Waarnemingscentrum voor de digitale media en de Europese Dienst voor extern optreden zullen deelnemen aan de taskforce, die wordt voorgezeten door de Commissie.
DE TOEGANG TOT GEGEVENS VOOR ONDERZOEKERS WAARBORGEN
De platforms zullen:
- onderzoek naar desinformatie ondersteunen.
- hun gegevens beter toegankelijk maken voor onderzoekers.
Update 20 juni: Twitch gaat nu ook de verbintenis aan om als nieuwe ondertekenaar van de EU-code desinformatie te gaan bestrijden. Lees verder.
Bronnen
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 16 juni 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland