Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 december 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Democratie beschermen: EC wil meer transparantie rondom heimelijke buitenlandse beïnvloeding

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024 is de Europese Commissie vandaag met een pakket gekomen om de democratie te beschermen. Dit moet o.a. buitenlandse inmenging in onze democratische stelsels voorkomen door meer transparantie-eisen.

Inbreukprocedure: dialoog en handhaving
AV Dienst, Europese Commissie

"Europa is trots op haar open democratie. Maar het zou naïef zijn om te denken dat democratie zonder bescherming kan. In de wereld van vandaag is het tegendeel het geval. We mogen niet toestaan dat Poetin of een andere autocraat zich heimelijk mengt in ons democratisch proces. Wij zullen de dreiging van buitenlandse inmenging tegengaan door nieuwe wetgeving die transparantie verplicht stelt. En in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar zullen we samen met de EU-landen de integriteit van de verkiezingen versterken – zowel offline als online", aldus Věra Jourová, vicevoorzitter voor Waarden en Transparantie.


Zo werkt de EU samen met partners aan meer transparantie en democratische verantwoording rondom lobbycampagnes en soortgelijke activiteiten door regeringen uit niet-Europese-landen.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 december 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland