Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel3 mei 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Defensie: 500 miljoen euro en nieuwe maatregelen om de capaciteit van de EU-defensie-industrie op het gebied van munitieproductie dringend op te schalen

Om met spoed munitie en raketten aan Oekraïne te leveren en de EU-landen te helpen hun voorraden aan te vullen heeft de Commissie vandaag de Wet ter ondersteuning van de munitieproductie (ASAP) goedgekeurd.

Ammunitie

Het ASAP-voorstel maakt het gemakkelijker om de munitieproductiecapaciteit in de EU op te voeren. Dan kan de Europese defensie-industrie de strijdkrachten van Oekraïne en de EU-landen beter ondersteunen.

Belangrijkste doelen:

  • De EU-industrie ondersteunen voor meer productiecapaciteit om aan de toegenomen vraag naar munitie en raketten te voldoen.
  • De toegang tot financiering voor EU-defensiebedrijven vergemakkelijken en particuliere financiering mobiliseren; mogelijk fonds.
  • De levering en beschikbaarheid van kritieke export producten zoals grondstoffen en onderdelen veiligstellen.
  • De knelpunten in de productie aanpakken om een snellere levering mogelijk te maken.


ASAP-maatregelen:

  1. Industriële uitbreiding: financiële steun aan EU-productiebedrijven voor de uitbreiding van de productiecapaciteit of de herbestemming van bestaande productie- en leveringslijnen.
  2. Capaciteit in kaart brengen: monitoring op EU-niveau van beschikbare defensieproducten en - middelen om ervoor te zorgen dat munitie en raketten tijdig beschikbaar zijn.
  3. Knelpunten verminderen: zo nodig via prioritaire orders om ervoor zorgen dat alle munitiegerelateerde middelen, waaronder strategische onderdelen en grondstoffen, beschikbaar zijn om de productie op te voeren.

Welk budget?

  • Een half miljard euro uit de EU-begroting.
  • 500 miljoen euro.
  • Aanvullende financiering die de totale investering in de hele bevoorradingsketen op ongeveer 1 miljard euro brengt.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
3 mei 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland