Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel9 april 2022Vertegenwoordiging in Nederland

De teller staat op 9,1 miljard euro na wereldwijde donorconferentie Oekraïne

De wereldwijde donorconferentie “Stand Up for Ukraine” heeft 9,1 miljard euro opgehaald voor mensen die binnen Oekraïne en in het buitenland op de vlucht zijn voor de Russische invasie.  Dat is inclusief 1 miljard euro van de Europese Commissie.

Border region between Slovakia and Ukraine

Daar komt nog een lening van 1 miljard euro bovenop door een toezegging van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. De 9,1 miljard euro is als volgt verdeeld:

  • 4,1 miljard euro zijn financiële bijdragen en donaties in natura van overheden, bedrijven en individuele personen over de hele wereld;
  • 5 miljard euro zijn leningen en subsidies van Europese openbare financiële instellingen (de Europese Investeringsbank en de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa).

Overheidstoezeggingen voor interne vluchtelingen in Oekraïne zullen nu grotendeels worden gekanaliseerd via de Oekraïense autoriteiten op centraal en lokaal niveau. Donaties van de particuliere sector en van individuen voor intern ontheemden zullen voornamelijk worden verdeeld via organisaties van de VN. Meer weten? Lees verder.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland