Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel9 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De kwaliteit van het zwemwater in Europa blijft hoog

Goed nieuws voor wie tijdens de warme dagen een frisse duik wil nemen in Nederland of op een Europese vakantiebestemming.

zwemmen in schoon water
©iStock

In 2022 voldeden de meeste Europese zwemwaterlocaties aan de strengste waterkwaliteitsnorm (‘uitstekend’) van de EU. Dit blijkt uit het jaarlijks gepubliceerde zwemwaterverslag van het Europees Milieuagentschap in samenwerking met de Europese Commissie.  
 

Met uitschieters als Cyprus, Oostenrijk, Griekenland en Kroatië

De waterkwaliteit aan de kust, die tweederde van het totale aantal zwemplekken uitmaakt, is over het algemeen beter dan die van rivieren en meren in het binnenland. In 2022 was 88,9% van de badzones aan de kust van de EU van uitstekende kwaliteit, vergeleken met 79,3% van de badzones in het binnenland.
In 2022 voldeed 95% van het zwemwater in Cyprus, Oostenrijk, Griekenland en Kroatië aan de kwaliteitsnorm 'uitstekend'. Bovendien voldeden in Malta, Bulgarije, Roemenië, Slovenië en Luxemburg alle beoordeelde zwemwateren in 2022 ten minste aan de minimumnorm van voldoende kwaliteit.  

Sinds de vaststelling van de zwemwaterrichtlijn in 2006 is het aandeel 'uitstekende' locaties toegenomen en de afgelopen jaren gestabiliseerd tussen 85-89% voor zwemwateren aan de kust en 77-81% voor zwemwateren in het binnenland. In 2022 was dit 85,7% van alle zwemwateren in de EU. In 95,9% van alle zwemwateren in de EU werd voldaan aan de minimumnormen voor de waterkwaliteit.

Met de zomer die voor de deur staat wil iedereen kunnen genieten van schoon zwemwater. Wat niet alleen belangrijk is voor de gezondheid maar ook voor het milieu.  
De EU heeft verplichte, voor heel Europa geldende limieten voor watervervuiling ingevoerd. De EU-landen moeten ervoor zorgen dat deze limieten niet worden overschreden door er samen aan te werken. Milieuvervuiling kent immers geen grenzen.  

De invoering van een Europese norm heeft  geleid tot een drastische vermindering van onbehandeld of gedeeltelijk behandeld stedelijk en industrieel afvalwater dat in zwemwater terechtkomt. Hierdoor is zwemmen ook mogelijk in veel stedelijke oppervlaktewatergebieden die voorheen zwaar vervuild waren. Bekijk het persbericht voor meer informatie.

Bekijk de interactieve kaart voor de laatste info over de prestaties van alle zwemwaterlocaties.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland