Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel13 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

De koers voor de EU: o.a. supercomputers open stellen voor AI-start-ups en meer windenergie "made in Europe"

EC-voorzitter Von der Leyen hield vandaag haar jaarlijkse toespraak de Staat van de Unie (SOTEU) in het Europees Parlement. Ze stond  stil bij wat er samen al is bereikt. Ook maakte ze de plannen voor 2024 bekend.

 EC-voorzitter Von der Leyen tijdens haar jaarlijkse toespraak

Hieronder volgen enkele belangrijke thema's uit haar toespraak:

DIGITAAL & AI: supercomputers voor start-ups

"Dankzij onze investeringen de afgelopen jaren is Europa nu leider op het gebied van supercomputing – met drie van de vijf krachtigste supercomputers ter wereld. We moeten dit in ons voordeel gebruiken. Daarom kan ik vandaag een nieuw initiatief aankondigen dat onze supercomputers openstelt voor AI-start-ups zodat ze hun modellen daarop kunnen trainen. Maar dit is maar een deel van de inspanningen die ons wachten bij het sturen van innovatie.
 

Europese Green Deal: schone industrie "made in Europe"

De Europese Commissie ook voor om samen met de EU-landen en de industrie samen te werken aan windenergie:

nieuw voorstel voor meer winenergie in de EU

Maar dit gaat over meer dan één sector. Van wind tot staal, van batterijen tot elektrische voertuigen, onze ambitie is glashelder: de toekomst van onze schone industrie moet “made in Europe” zijn.
 

Eerlijke concurrentie: antisubsidieonderzoek naar elektrische wagens uit China.

aankondiging antisubsidieonderzoek

We zijn niet vergeten hoe de oneerlijke handelspraktijken van China onze zonnepanelensector hebben geschaad. Heel wat jonge bedrijven werden uit de markt gedrukt door zwaar gesubsidieerde Chinese concurrenten. Pioniersbedrijven gingen failliet. Veelbelovende getalenteerde mensen trokken weg om elders hun geluk te beproeven. Daarom is een eerlijke wereldwijde economie zo belangrijk, de gevolgen voor levens en bestaansmiddelen zijn aanzienlijk. Hele sectoren en gemeenschappen zijn ervan afhankelijk. We moeten dus duidelijk voor ogen houden welke risico's we lopen.


Neem bijvoorbeeld de elektrische voertuigen. Die sector is cruciaal voor een schone economie, en heeft een enorm potentieel in Europa. Maar wereldwijd worden de markten nu overspoeld met goedkopere Chinese elektrische wagens. De prijs van die wagens wordt met gigantische staatssubsidies kunstmatig laag gehouden. Dit verstoort onze markt. En aangezien we dat niet dulden van binnenuit, dulden we dat ook niet van buitenaf.

Vandaag kan ik dan ook aankondigen dat de Commissie een antisubsidieonderzoek start naar elektrische wagens uit China. Europa staat open voor concurrentie. Maar niet voor een “race to the bottom”. We moeten onszelf verdedigen tegen oneerlijke praktijken.

Maar even goed moeten wij open communicatielijnen en een open dialoog met China behouden. Er zijn immers ook thema's waarover wij kunnen en moeten samenwerken. De risico's beperken, niet de banden, dat zal mijn houding zijn tegenover de Chinese leiders op de top EU-China later dit jaar", aldus EC-voorzitter Von der Leyen.

Meer weten? Surf naar de speciale website of bekijk de volledige speech in de pershoek.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland