Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De Europese Commissie rekent af met plasticvervuiling door ‘mini bouwsteentjes’ van kunststof

Om de gezondheid en het milieu beter te beschermen zet de Commissie een vervolgstap bij de verontreiniging door microplastics in de EU. Deze keer stelt ze maatregelen voor om gevaarlijk afval van kunstofkorrels,  pellets genoemd, aan te pakken.  

Wat zijn kunststofpellets en waarom zijn ze zorgwekkend voor het milieu?

Kunststofpellets zijn kleine stukjes plastic, (max. 5 mm), die worden gebruikt als bouwsteen voor de productie van alle soorten plastic. De korrels kunnen per ongeluk in het milieu belanden of er geloosd worden tijdens productie- of andere processen in de toeleveringsketen (bijv. vervoer). Kunststofpellets zijn biologisch niet afbreekbaar en zijn praktisch niet uit het milieu te halen en dragen zo bij aan de vervuiling van de bodem en het water. Ze belanden o.a. in vissen en schaal- en schelpdieren en komen zo in ons eten en drinkwater terecht. Microplastics zijn waarschijnlijk giftig voor de mens. Tijdens een laboratoriumstudie is de blootstelling aan microplastics in verband gebracht met een reeks negatieve (eco)toxische en fysieke effecten effecten op levende organismen.

Elk jaar komt er tussen de 52 en 184 ton pellets vrij in het milieu door onverantwoord beheer in de hele toeleveringsketen. Elk jaar gaat er voor € 127 miljoen aan plastic pellets verloren.
 

zoveel afval wordt er geproduceerd

Wist je dat er jaarlijks maximaal 184.000 ton, oftewel 7300 vrachtwagenladingen, aan plastic pellets verloren gaat?

 

Maatregelen: de-vervuiler-betaalt


De Europese Commissie wil dat alle producenten die pellets verwerken in de EU de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en de kosten dragen volgens het principe de-vervuiler- betaalt. De Commissie wil dat er een certificering voor grote bedrijven en een verplichte verklaring voor het mkb wordt ingevoerd. Om de nationale bevoegde autoriteiten te helpen bij het controleren van de naleving, moeten grotere producenten een certificaat verkrijgen dat is afgegeven door een onafhankelijke derde partij. Kleinere ondernemingen moeten zelf een verklaring afleggen dat ze aan de eisen voldoen.

Voor bedrijven die pellets bezitten, omvatten de voordelen een geschatte economische winst van 127 tot 23 miljoen EUR omdat minder pellets nodig zijn.

Ook wil de Commissie lichtere eisen voor het mkb: aangezien het aandeel van mkb-bedrijven in de toeleveringsketen van pellets groot is, zullen vooral voor micro- en kleine ondernemers lichtere eisen gelden. Verder moet er een gezamenlijke methode voor producenten komen om verliezen in te schatten.Lees verder

 

Eerdere EU-acties om plasticvervuiling terug te dringen

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland