Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 juli 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De Europese Commissie onderzoekt Microsoft i.v.m. mogelijk misbruik van machtspositie door bundeling MS Teams

De Europese Commissie start een formeel onderzoek naar Microsoft i.v.m. mogelijke overtreding van de Europese concurrentieregels. Het bedrijf heeft zijn product MS Teams gekoppeld aan de populaire zakelijke suites Office 365 en Microsoft 365.

toetsenbord

Microsoft wordt verdacht van misbruik van zijn marktpositie. De Commissie vreest dat klanten beperkt worden in hun keuzevrijheid of zij al dan niet toegang tot dat product willen wanneer zij zich abonneren op hun productiviteitssuites. Ook de manier waarop de software samenwerkt en communiceert met programma’s van concurrenten wordt beperkt. Dat laatste is niet alleen nadelig voor de klant maar ook voor bedrijven en concurrenten.

"Middelen voor communicatie en samenwerking op afstand, zoals Teams, zijn onmisbaar geworden voor veel bedrijven in Europa. We moeten er daarom voor zorgen dat de markten voor deze producten concurrerend blijven en dat bedrijven vrij zijn om de producten te kiezen die het best aan hun behoeften voldoen", aldus Margrethe Vestager, EU-commissaris Mededinging.

Lees verder het volledige persbericht voor uitgebreide informatie over het onderzoek.

Achtergrond

De EU heeft strenge regels om de vrije concurrentie (of mededinging) te beschermen. Bepaalde handelspraktijken zijn verboden. Als een bedrijf de mededingingsregels overtreedt, kan het een boete krijgen die kan oplopen tot 10% van de jaaromzet. Lees verder.
 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 juli 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland