Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel3 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De EU keurt zesde sanctiepakket tegen Rusland goed i.v.m. de aanval op Oekraïne

De EU heeft een zesde pakket aan sancties aangenomen.  Dit vanwege de aanhoudende aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne, de steun van Belarus daaraan en de gerapporteerde wreedheden die door de Russische strijdkrachten worden begaan.

Wij steunen Oekraine

Het pakket omvat o.a:

  • een verbod op de invoer uit Rusland van ruwe olie en geraffineerde aardolieproducten
  • een SWIFT-verbod (het internationale systeem dat betalingen tussen banken regelt)  voor nog eens drie Russische banken en één Wit-Russische bank
  • schorsing van uitzendingen in de EU voor nog eens drie Russische staatsbedrijven.

Er wordt voorzien in een tijdelijke uitzondering voor de invoer van ruwe olie via pijpleidingen in de lidstaten van de EU die door hun geografische ligging specifiek afhankelijk zijn van leveringen uit Rusland en geen haalbaar alternatief hebben.

Verder zullen ook voor Bulgarije en Kroatië tijdelijke uitzonderingen gelden voor de invoer van respectievelijk Russische ruwe olie over zee en vacuümgasolie.

Afgezien van de sancties heeft de EU duidelijk gemaakt dat het dringend noodzakelijk is onze afhankelijkheid van de invoer van energie uit Rusland te verminderen. De Commissie heeft daartoe een plan gepresenteert om de onafhankelijkheid te versnellen via REPowerEU.

Meer weten? Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht.
 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
3 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland