Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 oktober 2021Leestijd: 2 min

De Connecting Europe Express bereikt eindbestemming na reis van 20 000 km

Vandaag heeft de Connecting Europe Express zijn eindbestemming, Parijs, bereikt na een reis van 36 dagen door Europa - van west naar oost, van noord naar zuid, en zelfs naar buurlanden van de EU.   

Connecting Europe Express
Connecting Europe Express
AV Dienst EC

Deze trein was in het leven geroepen voor het Europees jaar van de spoorwegen 2021, met als doel mensen bewust te maken van de voordelen van het spoor. Daarnaast diende de trein ook als een soort lab om te discussiëren over mogelijke verbeteringen voor de toekomst van het treinvervoer. De trein is meer dan 120 gestopt, heeft 26 landen waaronder Nederland doorkruist, is 33 grenzen overgegaan en heeft op drie verschillende spoorbreedtes gereden.

De trein heeft hier enkele treinstations in Nederland aangedaan zoals in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Roosendaal:

De trein komt aan
De trein komt aan in Nederland
EC

Bekijk het filmpje in de Tweet.

Nederlandse wensen voor het treinververkeer

Bij de stop in Den Haag heeft het gemeentebestuur aandacht gevraagd voor de terugkeer van internationale intercity’s vanuit Den Haag. Ook in Roosendaal is de wens geuit om de Brabantse regio en Nederland beter te verbinden met Europa. Amsterdam en Rotterdam hebben aandacht gevraagd voor een aantrekkelijk en concurrerend spoorgoederenvervoer.

Europese conclusies

Tijdens het slotevenement in Parijs zijn de eerste conclusies van deze unieke treinreis gepresenteerd:

  • Ten eerste is een echte grensoverschrijdende, moderne en hoogwaardige spoorweginfrastructuur een basisvereiste om de kansen die het spoor biedt, volledig te kunnen benutten. Samenwerking is nodig om het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-V) te voltooien: het kernnetwerk in 2030 en het uitgebreide netwerk in 2050. De Commissie zal later dit jaar wijzigingen van de TEN-V-verordening voorstellen. Op 16 september is in het kader van de Connecting Europe Facility (CEF) een oproep tot het indienen van voorstellen ter waarde van 7 miljard euro gepubliceerd voor projecten voor nieuwe, gemoderniseerde en verbeterde Europese vervoersinfrastructuur.
  • Ten tweede moet de bestaande infrastructuur beter worden beheerd en moet de capaciteit ervan worden verbeterd. Digitalisering kan daarbij helpen. De invoering van het European Rail Traffic Management System (ERTMS) zal bijvoorbeeld de capaciteit, de veiligheid, de betrouwbaarheid en de stiptheid verhogen.
  • Ten derde zijn meer Europese coördinatie en gemeenschappelijke vereisten nodig en moet de gemeenschappelijke Europese spoorwegruimte worden versterkt. Zo moeten Europese treinbestuurders grenzen kunnen oversteken, net zoals piloten en vrachtwagenbestuurders dat kunnen.
  • Ten vierde moet het spoor aantrekkelijker worden zodat meer mensen en bedrijven voor de trein kiezen. Een verbetering van de kaartverkoop en van de mogelijkheden om verschillende vervoerswijzen te combineren, kunnen hierbij helpen, net als een verlaging van de treinkosten in vergelijking met andere vervoersmiddelen.

Zie ook: een verwant nieuwsartikel over het vertrek van de trein uit Lissabon.

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 oktober 2021