Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 juli 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De Commissie in actie na Europees burgerinitiatief "Stop de vinnen - Stop de handel"

Nadat er een Europees burgerinitiatief is ingediend om de handel in vinnen in de EU te stoppen, zal de Commissie verdere actie ondernemen.

haai

De organisatoren van het initiatief willen dat Commissie met een wetsvoorstel komt om een einde te maken aan de handel in vinnen in de EU. Dat is inclusief de import, export en doorvoer van vinnen die niet op natuurlijke wijze aan het lichaam van het dier vastzitten.

In de hele wereld wordt er naar haaien gevist, vooral vanwege hun vinnen. Die worden in sommige werelddelen als delicatesse beschouwd. De haaienpopulatie is aan het afnemen. Er moet dringend iets worden gedaan aan de zorgwekkende situatie van haaien wereldwijd en aan de vraag naar haaienvinnen. Dat laatste verhoogt de visserijdruk de brengt de inspanningen om haaien te behouden in gevaar.

Als reactie op het Europees burgerinitiatief verbindt de Europese Commissie zich ertoe om actie te ondernemen op deze drie gebieden:

  • De mogelijkheid onderzoeken voor een wettelijke maatregel om een einde te maken aan de handel in losse haaienvinnen.
  • Voorbereidingen om tegen eind 2023 een effectbeoordeling uit te voeren over de ecologische, sociale en economische gevolgen i.v.m. beleid rondom handel in vinnen. Zoals de import en export van vinnen die niet op natuurlijke wijze aan het lichaam van het dier vastzitten, zowel in de EU als de internationale handel.
  • Uiterlijk eind 2024 meer detaills te verstrekken over de import- en export in de EU voor betere data over handel in haaienproducten.


Lees het volledige persbericht of de veelgestelde vragen voor uitgebreide informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 juli 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland