
De maatregelen zijn nodig voor de integriteit van de verkiezingen en vanwege de risico’s van door AI gegenereerde content. De grote online platforms, die ondertekenaars zijn van de Praktijkcode desinformatie zijn vandaag met rapporten gekomen over de acties.
De online platforms zullen ondermeer:
- adverteerders of contentcreators verplichtten om content te labelen wanneer een beeld, video of audio digitaal is gemaakt of bewerkt.
- samenwerken met organisaties die aan factchecking doen
- kwalitatieve informatie promoten van autoriteiten voor de kiezers
- gerichte mediawijsheid en pre-bunking campagnes te ontwikkelen.
Lees meer over wat grote online platforms doen om disinformatie en misinformatie aan te pakken.
Achtergrond
Desinformatie is een groeiend gevaar voor de democratie in Europa. In de EU wordt er dan ook samengewerkt om de verspreiding van desinfo tegen te gaan die tot doel heeft onze maatschappijen en democratieën te destabiliseren. Evenals misbruik te maken van een crisis en de levens van mensen in gevaar te brengen.
Commitment om desinfo aan te pakken
Als onderdeel daarvan heeft de Commissie ooit de Praktijkcode desinformatie geïntroduceerd voor onlineplatforms, handelsverenigingen en andere belangrijke spelers in de advertentiesector. Platforms die dit ondertekenen verbinden zich ertoe om desinformatie tegen te gaan en hun onlinebeleid te verbeteren.
Meer weten? Lees het volledige persbericht.
Bronnen
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 26 maart 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland