
De EU-landen worden geconfronteerd met steeds meer dreigingen en ingewikkelde crisissen. Denk aan: cyberaanvallen, aanvallen op kritieke infrastructuur, hybride dreigingen, natuurrampen etc.
De EU moet hier beter op voorbereid zijn om sneller in actie te kunnen komen. Daarom is de Commissie vandaag met een plan gekomen om de EU-landen te steunen. De belangrijkste doelen van het plan over meer weerbaarheid omvatten:
Bescherming van de belangrijkste diensten, die een maatschappelijke functie hebben in Europa:
- Ziekenhuizen, scholen, vervoer en telecommunicatie moet beter voorbereid zijn op crisissen dan tijdens de pandemie. Daarvoor moeten basiscriteria komen voor het leveren van essentiële diensten.
- Er moeten voorraden worden aangelegd van bijv. medicijnen en belangrijke hulpmiddelen/apparatuur. Daarbij moet er rekening worden gehouden met kwetsbare mensen, personen met een beperking, zieke kinderen etc.
- We moeten ons beter aanpassen aan het veranderende klimaat. Ook moeten essentiële natuurlijke hulpbronnen zoals water beter beschikbaar zijn.
De crisisweerbaarheid moet meer gepromoot worden in de samenleving:
- De inwoners van de EU moeten worden aangemoedigd om een noodpakket aan te leggen voor minimaal 72 uur voor als zich noodsituaties voordoen.
- Lessen over weerbaarheid moeten worden opgenomen in de lesprogramma's van scholen.
Ook moet er een EU-weerbaarheidsdag worden ingevoerd.
De crisisrespons versterken:
Een EU-crisishub oprichten voor betere integratie van de verschillende bestaande crisisstructuren. Dat zijn er momenteel zo’n 50 in de EU.
De civiel-militaire samenwerking versterken:
- Regelmatig paraatheidsoefeningen houden voor de hele EU. Iedereen moet daarbij betrokken worden: strijdkrachten, civiele bescherming, politie, beveiliging, gezondheidswerkers en brandweerlieden.
- Investeringen voor tweeërlei gebruik vergemakkelijken.
Beter anticiperen en sneller inspelen op de ontwikkelingen:
Een alomvattende risico- en dreigingsanalyse op EU-niveau ontwikkelen om crises zoals natuurrampen of hybride dreigingen te helpen voorkomen. Er moet één dashboard beschikbaar komen voor alle EU-landen als hulpmiddel.
Meer publiek-private samenwerking:
- Een publiek-private weerbaarheidstaskforce oprichten.
- Samen met het bedrijfsleven noodprotocollen opstellen om ervoor te zorgen dat essentiële materialen, goederen en diensten snel beschikbaar zijn, en kritieke productielijnen beveiligen.
De samenwerking met externe partners verbeteren:
Samenwerken met strategische partners zoals de NAVO op het gebied van militaire mobiliteit, klimaat en veiligheid, opkomende technologieën, cyber, ruimtevaart en de defensie-industrie.
Door een proactieve aanpak van weerbaarheid wil de EU een veerkrachtiger en veiliger continent opbouwen, dat beter is uitgerust voor de uitdagingen van de 21e eeuw.
Meer weten? Lees de veelgestelde vragen of het persbericht.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 26 maart 2025
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland