Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 juni 2023Vertegenwoordiging in Nederland

Crisis Syrië: de internationale gemeenschap mobiliseert 5,6 miljard euro voor opvang van vluchtelingen in Syrië en de buurlanden

De internationale gemeenschap heeft 5,6 miljard euro aan steun toegezegd voor de opvang van miljoenen vluchtelingen in Syrië en de regio. Dat is de uitkomst van de 7e Brusselse donorconferentie over steun voor de toekomst van Syrië en de regio's.

Een centrum voor vluchtelingen

Onderwijs, zorg, water en sanitaire voorzieningen

Daarbij gaat het om 4,6 miljard euro voor 2023 en 1 miljard euro voor 2024 en daarna. Dit geld komt ten goede aan de mensen in Syrië en de buurlanden die Syrische vluchtelingen opvangen. Denk aan: basisvoorzieningen, kwaliteitsonderwijs, bestaansmiddelen, gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen.

De EU heeft 3,8 miljard euro toegezegd, waarvan 2,1 miljard euro door de Europese Commissie en 1,7 miljard euro door de EU-landen.

Sinds het begin van de crisis in 2011 hebben de EU en haar lidstaten meer dan 30 miljard euro vrijgemaakt om Syriërs in Syrië en de regio te steunen. Daarnaast hebben internationale, financiële instellingen en donoren 4 miljard euro aan leningen aangekondigd. Daarmee komt het totaal aan subsidies en leningen op 9,6 miljard euro. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland