Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel20 augustus 2021Leestijd: 1 min

Coronavirus internationaal bestrijden: 41 miljoen euro extra aan EU-steun voor lage- en middeninkomenslanden

De EU stelt 41 miljoen euro beschikbaar voor lage- en middeninkomenslanden zodat deze de gevolgen van de aanhoudende pandemie kunnen opvangen.  

Samen sterker al internationale gemeenschap
Multilateralisme
AV services

De strijd tegen COVID-19 stopt immers niet aan de grenzen van de EU. Niemand is veilig totdat iedereen veilig is. Daarom is  internationale solidariteit belangrijk in de gezamenlijke aanpak tegen het virus. Diverse lage- en middeninkomenslanden hebben te maken met een ongekende gezondheids-, humanitaire en sociaaleconomische crisis. Daar bovenop komt dan ook nog de ongelijke levering van vaccins.

Sterkere gezondheidsstelsels
31 miljoen euro aan EU-steun gaat naar landen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Midden-Oosten en Azië. Dat geld is o.a. voor gezondheidszorgbijstand aan kwetsbare bevolkingsgroepen en de beheersing van COVID-19-besmettingen. Er wordt ook geïnvesteerd in de opbouw van sterkere lokale gezondheidsstelsels om toekomstige uitbraken het hoofd te kunnen bieden.

Vaccins aan kinderen
Daarnaast gaat 10 miljoen euro naar het Kindernoodfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) om deze te steunen bij de levering van vaccins aan kinderen door de humanitaire COVAX-buffer. Via deze faciliteit verdeelt EU vaccins in de buurlanden en daarbuiten.

Commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič zegt hierover:

De EU heeft op verschillende manieren het voortouw genomen in de multilaterale respons tegen de pandemie van het coronavirus. Team Europe levert een toonaangevende bijdrage aan COVAX, dat ervoor moet zorgen dat geen enkel land achterblijft. Via het EU-mechanisme voor het delen van vaccins worden elke week tienduizenden vaccindoses verstrekt aan degenen die ze nodig hebben in landen met lage en middeninkomens. De vandaag aangekondigde financiering zal helpen de onmiddellijke gevolgen van COVID-19 op te vangen, ook voor kwetsbare gemeenschappen zoals de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh en de inheemse bevolking van Latijns-Amerika.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
20 augustus 2021