Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel10 juli 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Coronacrisis: opnieuw Europese goedkeuring voor 10,4 miljard euro aan staatssteun door Nederland en Frankrijk voor Air France-KLM

De Europese Commissie heeft 10,4 miljard euro Nederlandse en Franse steunmaatregelen opnieuw goedgekeurd voor de groep Air France-KLM.Tijdens de coronacrisis hadden de Nederlandse en Franse overheid staatsteun toegekend aan de luchtvaartmaatschappij.  

Deze nieuwe goedkeuring van de Commissie komt na een nietigverklaring van het Europees Hof over de kwestie. De Commissie heeft geconcludeerd dat de maatregelen hebben geholpen om de economische impact van het coronavirus in Frankrijk en Nederland onder controle te houden. 

"De groep Air France-KLM is een grote luchtvaartmaatschappij die zowel in de Nederlandse als in de Franse economie een sleutelrol speelt. Vanwege de reisbeperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de diensten van de groep sterk teruggelopen. Dat heeft tot grote exploitatieverliezen geleid. Naar aanleiding van de arresten van het Gerecht, waarbij de oorspronkelijke besluiten nietig zijn verklaard, heeft de Commissie vastgesteld dat de 10,4 miljard euro liquiditeitssteun aan Air France-KLM voldoet aan de staatssteunregels. Voor Air France-KLM waren de staatsgarantie en de staatslening belangrijk om de nodige liquiditeit te verkrijgen en zo het hoofd te bieden aan de moeilijke coronaperiode. De steun is toegekend volgens het tijdelijk steunkader, ongeacht de bepaling van de begunstigde", aldus Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter EC (Mededinging)

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
10 juli 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland