Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 juli 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Consumentenrecht: luchtvaartmaatschappijen betalen meer dan 500 000 vliegvouchers terug door COVID-19-pandemie na ‘bemiddeling’

Dankzij een gezamenlijk actie van de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten hebben 16 grote Europese luchtvaartmaatschappijen zoals KLM meer dan 500 000 vliegvouchers terugbetaald.

vlucht

Aanvankelijk hadden ze de consumenten vouchers opgelegd voor geannuleerde vluchten door de COVID-19-pandemie. Echter volgens de EU-regels hadden de consumenten gelijk hun geld terug moeten krijgen en waren vouchers  tegen de Europese regels voor passagiersrechten.

In de eerste stadia van de pandemie waren er massale en nooit eerder geziene annuleringen van vluchten. Om tot een oplossing te komen voor consumenten hebben de Europese Commissie en het netwerk voor consumentenbescherming (CPC-netwerk) in 2021 om tafel gezeten met de luchtvaartmaatschappijen. Het resultaat daarvan is dat de luchtvaartmaatschappijen zich ertoe verbonden om hun praktijken in overeenstemming te brengen met de EU-regels voor consumenten- en passagiersrechten. De toezeggingen betreffen onder meer:

  • Achterstanden bij terugbetalingen wegwerken en passagiers tijdig terugbetalen.
  • Consumenten beter informeren over hun rechten bij annuleringen.
  • Consumenten de mogelijkheid aanbieden om vouchers in te ruilen voor geld in alle gevallen waarin consumenten eerder vouchers hadden gekregen. Meer weten? Lees verder.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland