Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel17 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Consumentenbescherming: influencermarketing onder de EU-loep voor mogelijke nieuwe regels

Influencers zijn verplicht om transparant te zijn over advertenties i.v.m. EU-regels over eerlijke handelspraktijken. Volgers hebben immers recht op transparante en betrouwbare info.

The end of roaming charges in the EU in June 2017


De Europese Commissie en consumentenautoriteiten gaan handelspraktijken van influencers onder de loep nemen i.v.m. mogelijke nieuwe regels.


Consumenten vertrouwen op hun aanbevelingen

Influencers die betrokken zijn bij regelmatige commerciële activiteiten, zoals merkdeals om reclame te maken voor producten of diensten, worden volgens de EU-consumentenregels beschouwd als ondernemers. De business van influencers bloeit en veel consumenten - vaak jongeren of zelfs kinderen - vertrouwen op hun aanbevelingen. Influencermarketing is een belangrijk deel van de digitale economie met een verwachtte waarde van €19,98 miljard wereldwijd in 2023.  

Misleiding consument opsporen

Het is een verdienmodel dat echter ook wettelijke verplichtingen met zich meebrengt om regels na te leven. Binnenkort zullen online berichten en testimonials, die de consumenten misleiden worden opgespoord worden door een ‘eerlijkheidscheck’ in de EU. Het resultaat van de steekproeven zal worden gebruikt om te beoordelen of er nieuwe wetgeving nodig is om de online markt net zo veilig te maken als de offline markt.  
 

Hulpmiddel voor influencers om regels voor influencermarketing na te leven

Daarnaast heeft de Europese Commissie een Influencer Legal Hub gelanceerd. Op dit platform kunnen influencers en content creators informatie vinden over EU-wetgeving op het gebied van eerlijke handelspraktijken, wat hen kan helpen om zich aan de regels te houden. Naar de Influencer Legal Hub

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
17 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland