Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Consumentenbescherming: drie grote onlineboekingsbureaus verplichten zich tot terugbetaling binnen 14 dagen bij geannuleerde vluchten

Online boekingsbureaus eDreams ODIGEO, Kiwi.com en Etraveli Group gaan consumenten beter informeren over hun passagiersrechten als luchtvaartmaatschappijen hun vluchten annuleren.

reizen
©iStock

Ook zullen ze ervoor zorgen dat consumenten dan uiterlijk binnen 14 dagen hun geld terugkrijgen. De drie grootste Europese tussenpersonen in de luchtvaart hebben zich hiertoe verbonden na een dialoog met de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten (CPC-netwerk).

Onder deze drie online boekingsbureaus vallen diverse merken:

  • eDreams ODIGEO (met merken als eDreams, Opodo, Go Voyages, Travellink en Liligo);
  • Etraveli Group (met merken als Mytrip, GotoGate, Flybillet, Flightnetwork, Supersavetravel, seat24 en Travelstart);
  • en Kiwi.com.

Deze Europese tussenpersonen zijn overeengekomen om vóór 30 juni 2023 de volgende veranderingen door te voeren in aanloop naar het vakantieseizoen, dat voor de deur staat:

  • Het telefoonnummer en e-mailadres van de online reisbureaus te vermelden bij de support- of contactrubrieken op hun websites. Dan kan de consument ook contact opnemen via e-mail of telefoon.
  • In het geval van geannuleerde vluchten krijgen consumenten binnen 14 dagen hun geld terug. De resterende achterstanden van overgemaakte terugbetalingen van luchtvaartmaatschappijen aan online reisbureaus, zullen uiterlijk 30 juni 2023 zijn weggewerkt.
  • Consumenten duidelijker te informeren over de specifieke voordelen van de verschillende aangeboden dienstenpakketten van de online reisbureaus
  • Consumenten duidelijker te informeren over de gevolgen bij verhindering van een vlucht als er specifieke diensten door tussenpersonen van luchtvaartmaatschappijen zijn aangeboden. Zoals dat contactgegevens mogelijk niet zijn doorgegeven aan de luchtvaartmaatschappijen, of dat wanneer slechts één traject van een reis wordt geannuleerd, het tweede traject mogelijk toch moet worden betaald als er geen onderlinge verbinding is tussen de vluchten waaruit de reis bestaat.
  •  Reizigers worden ook duidelijker geïnformeerd over hun wettelijke rechten als de luchtvaartmaatschappij hun vlucht annuleert. Gedupeerden moeten een terugbetaling krijgen voor de tickets of onder bevredigende voorwaarden een andere vlucht naar hun bestemming aangeboden krijgen. Als ze moeten wachten op een latere vlucht moeten ze voldoende worden verzorgd.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland