Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel4 juli 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Consumentenbescherming: 55% van gescreende websites autoverhuurbemiddelaars is in strijd met EU-regels

Ga je binnenkort op vakantie in de EU en wil je een auto te huren? Vind je dat de informatie over de volledige prijs autoverhuur en verzekering onduidelijk is?

©ECC

Uit een Europese steekproef onder autoverhuurbemiddelaars blijkt dat slechts 45% van de doorgelichte websites aan de EU-consumentenregels voldoet.

Dat hebben de Europese Commissie en de nationale instanties voor consumentenbescherming vandaag bekendgemaakt.  In de hele EU zijn 78 websites van bedrijven doorgelicht. Met als doel om na te gaan of de belangrijkste werkzame autoverhuurbemiddelaars voldoen aan de EU-regels voor consumentenbescherming.

Bij het huren van een auto maken veel consumenten gebruik van bemiddelingsdiensten, die vaak de mogelijkheid bieden om aanbiedingen van verschillende verhuurbedrijven te vergelijken en een auto te boeken.  In totaal bevestigden de autoriteiten voor slechts 45% van de websites dat zij aan de EU-normen voldoen :

  • Op bijna een derde van de websites is het onduidelijk of consumenten bij vragen of klachten contact moeten opnemen met de bemiddelaar of met het verhuurbedrijf.
  • Op 28% van de websites wordt de bedrijfsnaam van de bemiddelaar niet duidelijk vermeld.
  • Op 32% van de websites wordt niet duidelijk aangegeven welk bedrijf door de huurvoorwaarden gebonden zou zijn.
  • Op bijna de helft van de websites is niet duidelijk wat bij de geboekte verzekering is inbegrepen en wat niet. Optionele betaalde diensten zijn op 21% van de websites vooraf geselecteerd.
  • Bij de  getoonde prijsinformatie zijn de verplichte kosten onduidelijk. Daarbij gaat het om toeslagen voor jonge bestuurders of kosten wanneer je de auto op een andere plek inlevert dan waar je de auto op hebt gehaald.

De steekproef is gecoördineerd door de Europese Commissie. De autoriteiten van tien EU-landen en Noorwegen hebben eraan meegewerkt.

Wil je binnenkort een auto in het buitenland huren? Dan zijn dit de tips van het Europees Consumenten Centrum waarop je moet letten.

Bronnen

Bijzonderheden