Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel22 februari 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Consument beschermen: misleidende ‘duurzaamheidsclaims’ verdwijnen bij Zalando vanaf 15 april

Wie online shopt bij Zalando zal vanaf 15 april geen misleidende 'duurzaamheidsvlaggetjes en – icoontjes' meer zien bij de aangeboden producten.

©IStock

In plaats daarvan zal er duidelijke informatie te zien zijn over de milieuvoordelen van de producten. Zoals het percentage gerecycled materiaal dat is gebruikt. Dit is de uitkomst van een dialoog tussen Zalando met de Commissie en de nationale consumentenautoriteiten.

Zalando heeft het volgende toegezegd:

  • duurzaamheidsvlaggetjes te verwijderen van de hele website.
  • Alle misleidende visuele claims zoals een blad of boom, die naast producten worden getoond te verwijderen.
  • De term ‘duurzaamheid’ en andere onjuiste termen niet langer te gebruiken om een groen of ethisch voordeel aan te geven. Duidelijke informatie te geven over een specifiek voordeel. Zoals de vermelding van het percentage gerecycled materiaal in een product.
  • Icoontjes en de term ‘duurzaamheid’ te verwijderen ook in de zoekfilter. Consumenten kunnen voortaan producten filteren/selecteren op specifieke productkenmerken.
  • Duidelijke en specifieke informatie te vermelden over de duurzaamheidsvoordelen van een product op de productpagina.
  • De algemene duurzaamheidspagina te vervangen door twee nieuwe webpagina’s: een met meer informatie over de productstandaarden en een met informatie over de duurzame aanpak en strategie van Zalando.
  • Dat als Zalando duurzaamheidsclaims toont, deze gegarandeerd over significante duurzaamheidsvoordelen zullen gaan.


Europese regels beschermen consument tegen oneerlijke handelspraktijken

Volgens de Europese regels moeten bedrijven waarheidsgetrouwe informatie verstrekken aan consumenten en mogen ze consumenten niet misleiden om hun keuzes te beïnvloeden. De EU-regels over oneerlijke handelspraktijken stellen nationale handhavers in staat om een breed scala aan oneerlijke handelspraktijken aan banden te leggen.

Het netwerk van Europese consumententoezichthouders (CPC), gecoördineerd door de Europese Commissie en geleid door vier autoriteiten uit Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden,  waren in april 2022 een gecoördineerde actie gestart met Zalando. Meer weten? Lees het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
22 februari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland