Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 mei 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Conferentie over de Toekomst van Europa: 49 voorstellen van burgers aangenomen

"De EU moet meer autonomie krijgen op het gebied van energieproductie en energievoorziening, in de context van de huidige duurzame overgang.

Participation of Maroš Šefčovič, Věra Jourová and Dubravka Šuica, Vice-Presidents of the European Commission, in the Plenary session of the Conference on the Future of Europe

De EU moet zich blijven inzetten voor het bevorderen van de dialoog en het waarborgen van vrede en een op regels gebaseerde internationale orde, het multilateralisme te versterken en voort te bouwen op reeds lang bestaande vredesinitiatieven van de EU die hebben bijgedragen tot de toekenning van de Nobelprijs in 2012, en tegelijkertijd haar gemeenschappelijke veiligheid door deze maatregelen."

Dit zijn enkele voorbeelden van de 49 voorstellen van burgers die door het Europees Parlement zijn aangenomen i.v.m. De Conferentie over de Toekomst van Europa afgelopen weekend.Het initiatief om te praten over de  toekomst van Europa  is op 9 mei 2021 van start gegaan met als doel om van Europeanen te horen wat ze van Europa vinden en in wat voor soort Europa ze willen wonen. In de hele EU zijn er een reeks burgerdialogen met - panels geweest. 

Migratie, klimaat, gezondheid etc.
Op 29 en 30 april was er in het Europees Parlement een laatste plenaire vergadering over de conferentie. Tijdens het debat is er overeenstemming bereikt over een reeks van 49 gedetailleerde voorstellen die een breed scala van onderwerpen bestrijken, van klimaatverandering tot gezondheid, migratie en de EU in de wereld. Dit volgt op een uitzonderlijk traject van een jaar van discussies, beraadslagingen en samenwerking door burgers uit heel Europa.

De vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en de vertegenwoordigers van de nationale parlementen zijn eensgezind over de voorstellen. Ook de burgers die aan de plenaire vergadering deelnamen, gaven hun standpunt over deze voorstellen te kennen.

Met deze laatste plenaire vergadering nadert het eenjarige proces zijn einde op 9 mei in Straatsburg, wanneer het dagelijks bestuur van de conferentie het eindverslag van de conferentie aan de voorzitters van de EU-instellingen zal overhandigen.

Het is nog mogelijk om online mee te doen via het online portaal tot 9 mei.

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland