Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 januari 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Commissievoorzitter Von der Leyen start strategisch EU-dialoog met boeren over de toekomst van de landbouw

"We hebben meer dialoog nodig en minder polarisatie", dat vindt Commissievoorzitter Von der Leyen. Vandaag is ze dan ook begonnen met een strategisch dialoog over de toekomst van de landbouw met de boerensector.


Het dialoog bestaat uit een reeks bijeenkomsten in de eerste helft van 2024. De vervolgdata worden nog bekend gemaakt. 

"De tijd is rijp om een nieuwe consensus over voedsel en landbouw tot stand te brengen onder landbouwers, plattelandsgemeenschappen en alle andere actoren in de agrovoedingsketen van de EU. De landbouwers en de levensmiddelenindustrie in de EU voorzien onze burgers van gezond en hoogwaardig voedsel en leveren een centrale bijdrage aan onze economie, met name in plattelandsgebieden. Zij leveren ook een enorme inspanning om bij te dragen aan onze collectieve groene en digitale transitie. Maar tegelijkertijd worden zij geconfronteerd met een breed scala aan uitdagingen, variërend van klimaatverandering tot inflatie, tot schommelende markteffecten. Met dit strategisch dialoog creëren we een forum om een duidelijke toekomstvisie te geven, die iedereen ten goede komt", aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Wat is het doel?

Het dialoog is cruciaal voor de ontwikkeling van een gezamenlijk begrip over het toekomstige landbouw- en voedselsysteem van de EU. Centraal staan de volgende uitdagingen en kansen:

  • Hoe kunnen we onze boeren en de plattelandsgemeenschappen waarin ze leven een beter perspectief geven, inclusief een redelijke levensstandaard?
  • Hoe kunnen we landbouw ondersteunen binnen de grenzen van onze planeet en haar ecosysteem?
  • Hoe kunnen we beter gebruik maken van de enorme kansen die kennis en technologische innovatie bieden?
  • Hoe kunnen we een mooie en bloeiende toekomst voor het Europese voedselsysteem in een concurrerende wereld bevorderen?

Voor wie?

Het dialoog biedt de gelegenheid om te luisteren naar de perspectieven, ambities, zorgen en oplossingen van landbouwers en andere belangrijke belanghebbenden uit de hele agrovoedingsketen. Met als doel om een gemeenschappelijke basis te vinden voor de toekomst van de agrovoedingssector van de Unie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland