Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 mei 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Commissie wil strengere consumentenregels voor financiële online diensten

Digitalisering en een toename van nieuwe financiële online aanbieders hebben de sector de afgelopen twintig jaar veranderd. Om onder meer de consumenten betere rechten te geven is de Commissie met een voorstel gekomen voor strengere regels.

Meer rechten voor de consument bij financiële producten
iStock

Het voorstel van de Europese Commissie omvat o.a:

Gemakkelijkere toegang tot het herroepingsrecht van 14 dagen voor overeenkomsten op afstand voor financiële diensten: om de uitoefening van dit recht te vergemakkelijken, zullen handelaren een herroepingsknop moeten aanbrengen wanneer ze online diensten verkopen. 

Duidelijke regels voor de verstrekking van precontractuele informatie: wat, hoe en wanneer? Het voorstel legt de verkoper de verplichting op om vooraf bepaalde informatie te verstrekken, waaronder bijvoorbeeld het e-mailadres van de handelaar, eventuele verborgen kosten of het risico dat met de financiële dienst verbonden is.

Speciale regels ter bescherming van consumenten bij het online sluiten van overeenkomsten voor financiële diensten: overeenkomsten voor financiële diensten kunnen moeilijk te begrijpen zijn, in het bijzonder wanneer ze op afstand worden gesloten. Het voorstel verplicht handelaren ertoe om eerlijke en transparante onlinesystemen op te zetten en een passende toelichting te geven bij het gebruik van online-instrumenten (bv. robo-advies of chatboxen).

Meer weten? Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht.

 

Update 6 juni 2023: Europees akkoord over strengere consumentenregels voor financiële online diensten.

 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland