Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 september 2021Leestijd: 1 min

Staat van de Unie: Commissie vraagt lidstaten om veiligheid van journalisten in EU te verhogen

De Commissie presenteert haar allereerste aanbeveling om de veiligheid van journalisten en andere mediaprofessionals te verhogen.

Media

Journalisten zijn de voorbije jaren geconfronteerd met een groeiend aantal aanvallen, in de meest tragische gevallen met moord. De coronacrisis heeft hun werk nog bemoeilijkt, met beperkte toegang tot locaties en lagere inkomens, vooral voor freelancers, als gevolg.

Om die tendens te keren, heeft de Commissie aanbevelingen vastgesteld die de offline en online veiligheid van journalisten moeten verhogen. Zij vraagt de lidstaten onder meer om onafhankelijke nationale ondersteuningsdiensten op te richten, waaronder hulplijnen, juridisch advies, psychologische ondersteuning en schuilplaatsen voor journalisten en mediaprofessionals die worden bedreigd. Zij vraagt ook betere bescherming van journalisten tijdens demonstraties, meer onlineveiligheid en speciale steun voor vrouwelijke journalisten.

Věra Jourová, vicevoorzitter voor Waarden en Transparantie, zegt hierover: “Geen enkele journalist mag sterven of letsel worden toegebracht omwille van zijn baan. Wij moeten journalisten steunen en beschermen; zij zijn essentieel voor de democratie. De pandemie heeft meer dan ooit bewezen dat journalisten een sleutelrol spelen om ons te informeren. En dat overheden dringend meer moeten doen om hen te beschermen. Wij vragen de lidstaten om doortastend op te treden en de EU veiliger te maken voor journalisten.”

Volgende stappen

De Commissie zal in relevante fora, met name het Europees Forum voor nieuwsmedia, de uitvoering van de aanbeveling bespreken met de lidstaten en met belanghebbenden. De Commissie zal ook de geboekte vooruitgang evalueren en de veiligheid van journalisten in alle lidstaten blijven analyseren in het kader van het jaarlijkse verslag over de rechtsstaat. De lidstaten moeten 18 maanden na de vaststelling van de aanbeveling verslag uitbrengen aan de Commissie over de uitvoeringsmaatregelen.

Meer informatie

Volledig persbericht

Aanbevelingen

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 september 2021