Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel5 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Commissie steunt Nederland bij het opzetten van een nationaal systeem voor toezicht op kunstmatige intelligentie via het instrument voor technische ondersteuning

Vandaag is de Commissie in Den Haag een technisch ondersteuningsproject gestart dat de Nederlandse autoriteit Digitale Infrastructuur zal helpen bij het opzetten van een nationaal systeem voor toezicht op kunstmatige intelligentie (AI).

achter de pc zitten
©iStock

De Nederlandse autoriteit heeft de Commissie om steun gevraagd bij het opzetten van een ‘governance’- en toezichtsysteem voor AI-toepassingen. AI-technologie ontwikkelt zich sneller dan het regelgevingskader. Wat tot risico’s leidt voor de controle op veiligheid en ethische normen.  Voor deze uitdaging staan alle nationale autoriteiten in de hele EU. Door het project - dat wordt uitgevoerd in samenwerking met UNESCO - zullen de huidige systemen voor AI-toezicht worden geëvalueerd. Ook zullen een reeks goede praktijken en toezichtscenario’s worden uitgewerkt. Evenals praktische opties voor instellingen voor AI-toezicht en ondersteuning ter plaatse aan de Nederlandse autoriteit. Bij het project worden ook andere EU-autoriteiten betrokken met het oog op een gezamenlijke aanpak van de complexe en gevarieerde uitdagingen, die gepaard gaan met het toezicht op AI-technologieën.

Dit technische ondersteuningsproject is in overeenstemming met de ‘Artificial Intelligence Act’, de eerste EU-verordening over AI die de Commissie in 2021 heeft voorgesteld. De ‘Act’ heeft tot doel de onderzoeks- en industriële capaciteit van de EU-landen te stimuleren en tegelijkertijd de grondrechten en veiligheidsrechten te waarborgen. De ‘Act’ is in de laatste fase van het EU-wetgevingsproces. Als de wet eenmaal is goedgekeurd, zijn 's werelds eerste regels voor AI vastgesteld.

Het instrument voor technische ondersteuning (TSI) is het belangrijkste instrument van de Commissie om technische ondersteuning te bieden voor hervormingen in de EU-lidstaten. Het maakt deel uit van het meerjarig financieel kader 2021-2027 en van het herstelplan voor Europa. Het bouwt voort op het succes van het eerdere programma ter ondersteuning van structurele hervormingen. Met dit programma en het TSI zijn sinds 2017 meer dan 1 500 projecten voor technische ondersteuning in alle lidstaten uitgevoerd.

Meer informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
5 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland