Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Commissie positief over VN-doel voor duurzame luchtvaartbrandstoffen

De Europese Commissie is verheugd over de overeenkomst die vandaag is bereikt op de derde conferentie over luchtvaart en alternatieve brandstoffen (CAAF/3) van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).

Ebola: Airlift operation to West Africa organized by the EU

 

Wereldwijd

De overeenkomst betreft een wereldwijd kader voor duurzame brandstoffen voor de luchtvaart en andere schonere luchtvaartenergie. Het doel is om met duurzame luchtvaartbrandstoffen de CO2-uitstoot voor 2030 met 5% te verminderen. De ICAO heeft besloten om dit doel naar voren te halen, naar 2028, vanwege de ontwikkelingen op de energiemarkt en nieuwe investeringen in productiecapaciteit overal ter wereld.
De overeenkomst:

  • garandeert de gunstige effecten op het milieu van duurzame luchtvaartbrandstoffen en draagt bij aan hogere productie en betere toegang tot financiering; en
  •  zet vaart achter het besluit van de ICAO-vergadering in 2022 om ervoor te zorgen dat de internationale luchtvaart uiterlijk 2050 CO2-vrij is. Duurzame luchtvaartbrandstoffen zullen hierbij een belangrijke rol spelen. De overeenkomst bevat een duidelijke routekaart hiervoor.

Meer over het VN-akkoord.

Gebruik duurzame luchtvaartbrandstoffen voor een klimaatneutraal continent

Dit akkoord versterkt het Europese Initiatief ReFuelEU Luchtvaart. Duurzame luchtvaartbrandstoffen (sustainable aviation fuels – SAF’s) kunnen een wezenlijke bijdrage leveren om de luchtvaartsector koolstofvrij te maken, maar momenteel wordt er in de EU nog maar weinig gebruik van gemaakt. ReFuelEU Luchtvaart is voornamelijk bedoeld om zowel de vraag naar als het aanbod van duurzame luchtvaart­brandstoffen te vergoten. Deze brandstoffen hebben een lagere CO2-uitstoot dan kerosine uit fossiele brandstoffen en zorgen tegelijkertijd op de hele EU-luchtvervoersmarkt voor een gelijk speelveld.

EU-regels voor duurzame brandstof
© EU, infographic van de Raad van de Europese Unie

 

Dit houden de EU-regels over duurzame brandstof in
© EU, infographic van de Raad van de Europese Unie

Bekijk de volledige infographic.

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland