Dit om oplossingen te bieden voor de problemen die de Noord-Ierse bevolking ondervindt door de Brexit. Het voorstel voor deze regelingen is het resultaat van uitvoerige besprekingen met de Britse regering in de afgelopen maanden, en van contacten die de Europese Commissie heeft gelegd met politieke leiders, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden in Noord-Ierland.
Het voorstel omvat oplossingen op deze 4 terreinen:
- Een op maat gesneden oplossing voor Noord-Ierland met voor levensmiddelen en diergezondheid (zogeheten “sanitaire en fytosanitaire kwesties”) – ongeveer 80 % minder controles
Zo zal een bedrijf dat producten van dierlijke oorsprong (bijvoorbeeld yoghurt, kaas, kip of kalkoen) importeert in Noord-Ierland vanuit Groot-Brittannië, niet langer aan hetzelfde niveau van controles en controles worden onderworpen. Meer dan 80% van de eerder vereiste identiteits- en fysieke controles wordt nu verwijderd. Dit zal het proces om voedselvoorraden van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland te brengen aanzienlijk vergemakkelijken. Ook de typische Britse worsten zullen mogen geïmporteerd in Noord-Ierland (wat normaal niet kan volgens de EU-regels).
- Ononderbroken voorzieningszekerheid van geneesmiddelen uit Groot-Brittannië voor Noord-Ierland op de lange termijn Britse groothandels in medicijnen kunnen Noord-Ierland blijven bevoorraden vanuit hun huidige locatie in Groot-Brittannië. Ze hoeven daarom geen infrastructuur (inclusief testfaciliteiten) of regelgevende functies te verplaatsen naar Noord-Ierland of de EU.
Dit betekent bijvoorbeeld dat Groot-Brittannië kan blijven fungeren als hub voor de levering van algemene geneesmiddelen voor Noord-Ierland, ook al is het nu een niet EU-land. Op deze manier kan de levering van medicijnen op lange termijn vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden gegarandeerd.
- 50 % minder papierwerk door flexibele douaneformaliteiten om het verkeer van goederen van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland te vergemakkelijken
Supermarkten in Noord-Ierland en supermarkten van grote nationale retailers, die afhankelijk zijn van toeleveringsketens en distributiecentra die in Groot-Brittannië zijn gevestigd, zullen hun douaneformaliteiten tot een minimum zien dalen. Ze zullen voornamelijk vertrouwen op de interne administratie van de bedrijven. Deze bedrijven doen slechts één keer per maand douaneaangiften, in plaats van één aangifte per transactie.
Er komt een ‘snelstrook’ voor goederen van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland, terwijl tegelijkertijd wordt voorzien in een gedegen toezichts- en handhavingsmechanisme om de integriteit van de eengemaakte markt te beschermen.
Een groothandel in voedingsproducten, die alleen in Groot-Brittannië is gevestigd en niet in Noord-Ierland, komt nu in aanmerking voor een Brits handelssysteem en kan profiteren van de regeling om regelmatig aan detailhandelaren in Noord-Ierland te leveren. Haar klanten, lokale retailers en winkels, hebben geen douanerapportageverplichtingen.
- Versterkte dialoog met belanghebbenden en autoriteiten in Noord-Ierland
Betere uitwisseling van informatie met belanghebbenden en autoriteiten in Noord-Ierland over de uitvoering van het protocol en de desbetreffende EU-maatregelen.
Meer weten? Lees het volledige persbericht en bekijk de allerdaagse voorbeelden.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 13 oktober 2021