Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel10 augustus 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Collé gebruikt Europese financiering voor verdere elektrificatie van machinepark voor de verhuur

Met een lening van € 50 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB) zet Collé zich in voor duurzaamheid. De EIB-investering wordt door het Europees Investeringsplan van de Commissie gedekt.

Het hoofdkantoor van Collé in Sittard
@Collé

Collé is gespecialiseerd in hoogwerkers, grondverzetmaterieel en machines voor material handling. Met de financiering van de EIB gaat Collé niet alleen investeren in de elektrificatie van haar vloot, maar ook in de digitalisering ervan, waardoor de vloot geschikt wordt voor het ‘internet der dingen’ (IoT). Samen met machinefabrikanten is Collé actief betrokken bij het voorstellen van oplossingen en het testen van nieuwe, elektrische apparatuur.

“Binnen Collé zeggen we ‘blauw is het nieuwe groen’, een verwijzing naar onze bedrijfskleuren. Met deze EIB-financiering zetten we weer een aantal stappen richting die doelstelling”, aldus CEO Frits Collé.

Minder: uitstoot, geluid en vervuiling
Collé wil actief bijdragen aan duurzaamheidsdoelen. Deze financiering zal bijdragen aan haar investeringen in de vervanging van haar vloot, waarbij de nadruk ligt op investeringen in zuinigere en, waar mogelijk, elektrische machines. Het bedrijf loopt voorop met de elektrificatie van haar vloot en noemt als belangrijkste redenen voor deze transitie niet alleen een lagere uitstoot, maar ook geluidsreductie en minder vervuiling – dat laatste door een vermindering van het gebruik van olie en smeermiddelen.

“Deze EIB-lening aan het in Nederland gevestigde Collé is een geweldig voorbeeld van de wijze waarop de bouwsector de groene en digitale transitie kan ondersteunen. De financiering, die vanuit het investeringsplan voor Europa wordt gedekt, zal bijdragen aan de elektrificatie en digitalisering van de huurvloot van Collé voor de bouwsector. Niet alleen Collé profiteert hiervan, maar ook de bouwbedrijven die de machines kunnen huren en hergebruiken, waardoor het circulaire gebruik van apparatuur in de sector wordt bevorderd”, aldus Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie.Achtergrond: investeringen aanzwengelen voor groei en banen 
Het doel van het investeringsplan is om de Europese investeringen aan te zwengelen om groei en banen te creëren in de hele EU. De belangrijkste pijler van het Europees Investeringsplan is het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).  EFSI biedt garanties tegen wanbetaling zodat de EIB-Groep kan investeren in projecten met een hoger risico.

De projecten en overeenkomsten die in het kader van EFSI zijn goedgekeurd voor financiering, hebben tot dusver in totaal EUR 524,3 miljard aan investeringen aangetrokken. Hiervan hebben meer dan 1,4 miljoen kleine en middelgrote bedrijven geprofiteerd. Het investeringsplan voor Europa is inmiddels opgevolgd door InvestEU, maar een aantal eerder goedgekeurde transacties kunnen nog worden gesloten.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
10 augustus 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland