Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel29 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Cohesiefondsen: EU-steun Oekraïense vluchtelingen wordt verder uitgebreid

De EU heeft tot dusver meer dan 6,2 miljoen mensen verwelkomd die op de vlucht zijn voor de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

onderweg naar de EU als kandidaat lid
iStock

Om de EU-steun voor Oekraïense vluchtelingen te verhogen en om vertraging van de EU gefinancierde projecten te voorkomen in de regio’s, heeft de Commissie een FASTCARE pakket gepresenteerd.

FAST-CARE staat voor “Flexibele bijstand aan gebieden”. Door versoepeling van de regels voor de uitvoering van het Cohesiebeleid kan er sneller EU-geld beschikbaar komen en worden ingezet waar dit het hardst nodig is.

Eerste opvang en onmiddelijke hulp
Op korte termijn zal FAST-CARE de financiering vergemakkelijken van de eerste opvang en onmiddellijke hulp aan mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten, zoals het verstrekken van voedsel, fundamentele materiële bijstand, huisvesting, vervoer, onmiddellijke gezondheidszorg, informatie en vertaaldiensten.

Integratie
In een tweede fase kan FAST-CARE welkomst- en oriëntatiemaatregelen ondersteunen, zoals opvang, de bouw of renovatie van opvangcentra, accommodatie- en personeelskosten voor het beheer van de faciliteiten en integratieactiviteiten (inclusief maatschappelijke organisaties die actief zijn in de lokale gemeenschap).

Zorg, opvang, huisvesting, werk
Op langere termijn kan toegang worden geboden tot gezondheidszorg, psychologische zorg en gemeenschapsgerichte ondersteuning, kinderopvang, sociale huisvesting, toegang tot de arbeidsmarkt, onderwijs en opleiding.

Meer weten lees het volledige persbericht en de veelgestelde vragen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland