Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Btw-kloof: EU-landen lopen 134 miljard euro aan btw-inkomsten mis

De EU-lidstaten zijn in 2019 een bedrag van naar schatting 134 miljard euro aan btw-inkomsten misgelopen. Een btw-kloof is het totale verschil tussen de verwachte btw-ontvangsten en het werkelijk geïnde bedrag.

EU-begroting voor de burgers en bedrijven

De misgelopen inkomsten blijken uit een nieuw verslag dat de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd. Het gaat hier om inkomsten die verloren zijn gegaan door btw-fraude en -ontduiking, praktijken van btw-ontwijking en -optimalisering, faillissementen en financiële insolventie, en ook verkeerde berekeningen en administratieve fouten.

Hoewel sommige verliezen moeilijk te vermijden zijn, kunnen doortastend optreden en gerichte beleidsmaatregelen een echt verschil maken. Vooral in gevallen waarbij de regels niet worden nageleefd.

“Ondanks de positieve trend die in de laatste jaren is opgetekend, blijft de btw-kloof grote zorgen baren - met name in het licht van de torenhoge investeringen die de lidstaten in de komende jaren moeten doen. De cijfers van dit jaar komen overeen met een verlies van meer dan 4 000 EUR per seconde. Dit zijn onaanvaardbare verliezen voor de nationale begrotingen. Het betekent ook dat gewone mensen en bedrijven het gat moeten dichten via andere belastingen om essentiële openbare diensten te betalen. We moeten ons gezamenlijk inspannen om een einde te maken aan btw-fraude, een ernstig misdrijf dat de consument in zijn portemonnee treft, onze welzijnssystemen ondermijnt en de schatkist leegzuigt”,aldus Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie.

Als EU-landen inkomsten mislopen, is er doorgaans minder geld beschikbaar voor belangrijke zaken als zorg en onderwijs. Iets wat de burger zal merken. Daarom is het belangrijk om de btw-kloof te dichten.

Dit is de btw-kloof in 2019 in miljarden euro's:
 

De btw-kloof in de EU

 

In het rapport staat dat de btw-kloof voor Nederland kleiner geworden.

btw-kloof in NederlandMeer weten? Lees voor uitgebreide informatie het persbericht.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland