Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel26 april 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Betere bescherming online gebruikers: welke platformen gaat de EU beter controleren?

Google, Snapchat en TikTok zijn voorbeelden van techgiganten die door de Europese Commissie zijn aangewezen om onder overheidstoezicht te komen.

Een veilig en betrouwbaar internet
Een veilig en betrouwbaar internet
©iStock

Om online gebruikers beter te beschermen moeten zij binnen vier maanden voldoen aan de nieuwe internetregels van de Digital Services Act (DSA). Alle aangewezen online platforms moeten:

  • De inhoud zorgvuldiger modereren en zorgen voor minder desinformatie. Zo moeten  platforms en zoekmachines maatregelen treffen om  risico's te voorkomen rondom de verspreiding van illegale online-inhoud en de negatieve gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting en informatie.
  • Minderjarigen beter beschermen. Zo is gerichte reclame op basis van profilering voor kinderen is niet langer toegestaan.
  • Zorgen voor meer inspraak van de gebruiker. Zo mogen advertenties niet op basis van gevoelige gebruikersgegevens (zoals etnische afkomst, politieke opvattingen of seksuele geaardheid) worden getoond.
  • Zorgen voor meer transparantie en verantwoordelijkheid:

Zo moeten platforms waarborgen dat hun risicobeoordelingen en hun naleving van alle wettelijke DSA-verplichtingen extern en onafhankelijk gecontroleerd worden. Lees verder voor de volledige lijst

Achtergrond

De nieuwe wet over digitale diensten betekent een aanzienlijke verbetering van de mechanismen voor het verwijderen van illegale inhoud en voor de doeltreffende bescherming van de grondrechten van gebruikers, waaronder de vrijheid van meningsuiting. De wet leidt ook tot een sterker overheidstoezicht op onlineplatforms, met name op platforms die meer dan 10% van de EU-bevolking bereiken.

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 april 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland