Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Bestrijding van desinformatie over COVID-19 op de social media — acties in november en december

De Commissie heeft vandaag de meest recente verslagen gepubliceerd van platforms die de praktijkcode betreffende desinformatie hebben ondertekend, over hun inspanningen in november en december om desinformatie over corona en vaccins tegen te gaan.

De vandaag gepubliceerde verslagen gaan over de maatregelen die de platforms in november en december 2021 hebben genomen om desinformatie over corona en vaccins tegen te gaan. De verslagen worden uitgebracht in het kader van het programma voor monitoring van desinformatie over COVID-19, dat is opgezet op grond van de gezamenlijke mededeling van 10 juni 2020. Gezien de ontwikkeling van de pandemie is het monitoringprogramma verlengd tot juni 2022.

De  Commissie erkent de inspanningen die de ondertekenaars van de praktijkcode tot dusver hebben geleverd via het monitoringprogramma, en met name de acties van de platforms om de vaccinatiecampagnes van de EU-landen te ondersteunen. Wel moeten de platforms meer doen om gegevens op het niveau van de lidstaten te verstrekken en het werk versnellen voor de herziening van de praktijkcode en het monitoringsysteem.

Bestrijding van desinformatie over COVID-19-vaccins

Platforms brengen verslag uit over hun herziene beleid en initiatieven om de verspreiding van desinformatie over COVID-19-vaccins tegen te gaan in november en december, bijvoorbeeld:

• Uit het TikTok-rapport blijkt dat het aantal video’s met een vaccintag in Europa is toegenomen, van 90 156 in oktober tot 148 005 in november en 265 759 in december, met de grootste toename in Duitsland en een verdrievoudiging in Italië en Spanje.

Google meldt dat het de informatie over COVID-19-vaccinatie die via Google Search kan worden gevonden, heeft uitgebreid. De informatie is beschikbaar in alle 27 EU-landen en sinds november geeft Google ook informatie over vaccinatie van kinderen.

Twitter bericht over nieuwe labels voor misleidende tweets over COVID en vaccins, zodat deze makkelijker kunnen worden herkend. Volgens Twitter hebben meer mensen op de nieuwe labels geklikt en hebben minder mensen mogelijk misleidende tweets met deze labels ‘geretweet’ of ‘geliked’. Ook heeft Twitter in november en december promptberichten geplaatst met betrouwbare informatie over vaccins in Denemarken, Spanje, Ierland, Italië en België.

Microsoft meldt dat het in het kader van het herziene beleid bepaalde advertenties van overheden over COVID-19-vaccins heeft geplaatst, met 733 487 weergaven en 72 307 kliks in de EU in november en december. 

Facebook meldt dat het een netwerk heeft verwijderd beheerd door de anti-vax-beweging ‘V_V’ in Frankrijk en Italië, die grootschalige intimidatie tegen zorgpersoneel, journalisten en overheidsfunctionarissen op touw had gezet.

 

Verdere informatie over november en december

De verslagen bevatten nadere informatie over de maatregelen die in november en december 2021 zijn genomen om desinformatie in verband met COVID-19 te bestrijden en over de impact van deze acties. Enkele voorbeelden uit de verslagen:


 

Twitter meldt dat het vanwege schendingen van het beleid inzake misleidende informatie over COVID-19 in november 431 accounts tijdelijk buiten werking heeft gesteld en 4 129 keer inhoud heeft verwijderd, terwijl het in december 666 accounts tijdelijk buiten werking heeft gesteld en 4 559 keer content wereldwijd heeft verwijderd.

Google meldt dat in november en december door factcheckende organisaties in de EU gepubliceerde factchecks gemiddeld meer dan 6 000 000 keer per week in Google Search zijn verschenen, wat neerkomt op 55 000 000 weergaven.

Microsoft meldt dat het aantal weergaven van de Bing ‘COVID-19 experience’ in Europa in november is gestegen tot 2 977 228, terwijl het in december is gedaald tot 1 826 182. Deze ontwikkeling was met name markant in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en Roemenië. 

Facebook meldt dat in november 110 000 keer content op Facebook en Instagram in de EU is verwijderd wegens desinformatie over COVID-19 en vaccins.

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland